Simon Yates: Ni jih veliko z belo in rumeno majico

Simon Yates: Ni jih veliko z belo in rumeno majico
02.01.2018 AVTOR: D. Z.
V reviji Procycling smo naleteli na nadvse zanimiv članek o Simonu Yatesu, lani najboljšemu mlademu kolesarju na dirki po Franciji.

V zadnjih dveh sezonah sta v boju za belo majico na dirki po Franciji prevladovala brata, dvojčka Yates.

Leta 2016 je bil v tem boju najbojši Adam Yates, ki je bil dolgo v igri celo za stopničke v skupnem seštevku, potem pa se je moral sprijazniti s četrtim mestom. Lani je belo majico osvojil njegov brat Simon Yates. Brata sta kmalu po Touru dopolnila 25 let. Spadata med mlado generacijo kolesarjev, ki hitro prihajajo med najboljše.

Novinar revije Procycling je odletel na Tenerife, kjer se je srečal s Simonom Yatesom. Zmotil ga je med pripravami na novo sezono. Z njim pa je bil seveda tudi prej omenjeni brat Adam. A tokrat so pri reviji vso pozornost namenili Simonu. Pravi, da želi v prihodnosti dobiti Tour de France, vendar pa priznava: “Ni prav veliko takih, ki bi po osvojeni beli majici prišli še do rumene. Ponavadi je ravno nasprotno. Tisti, ki osvojijo belo majico kasneje ponavadi ne izpolnijo pričakovanj. Še naprej bom delal, da ne bom postal eden izmed takih.

Takih je od leta 1975 kar 29. V zadnjem obdobju je obe majici uspelo osvojiti samo Albertu Contadorju in Andyju Schlecku. V 90-ih letih pa Marcu Pantaniju in Janu Ullrichu. Contador, Ullrich in Schleck (za zmagovalca so ga razglasili šele kasneje, ko so kaznovali Alberta Contadorja) so ubili dve muhi na en mah. Osvojili so namreč belo majico in obenem dobili tudi dirko v skupnem seštevku. Tak podvig je predtem uspel samo še Laurentu Fignonu. Zakaj jih je tako malo? Yates pravi, da predvsem zaradi večjega pritiska, pričakovanj:

“Morda tudi sam nikoli ne bom zmagal. Tudi to je mogoče. Vendar pa bi raje rekel, da je zmaga realen cilj. Mislim, da še nisem dosegel viška svojih sposobnosti. Še vedno je nekaj prostora za izboljšave. Zato se bom še boril. ” Sicer pa je Simon Yates leta 2014 uspešno nastopil tudi na dirki po Sloveniji. Takrat je bil najboljši med mladimi, dirko pa je končal na sedmem mestu. Za zmagovalcem Tiagom Machadom je zaostal za 55 sekund. Letos bo nekoliko spremenil program. Posvetil se bo pripravam na dirko po Italiji, potem pa na dirko po Španiji.

Razlogov za dokazovanje ima vsekakor dovolj, saj mu po tej sezoni poteče pogodba z moštvom Mitchelton-Scott (prej Orica Scott). Pogodba poteče tudi njegovemu bratu Adamu. Prav lahko se zgodi, da bosta nadaljevala v ločenih ekipah. "Tudi, če se to zgodi, v tem ne vidim nobene težave. Že med amaterji sva dirkala v različnih ekipah, zdaj pa v isti ekipi. Zdaj bi verjetno bila skupaj na pripravah, pa čeprav bi vozila za različni ekipi. Sicer pa sem tu zadovoljen, in če se ne bo zgodilo kaj drastičnega, ne vidim razloga za selitev. "

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ