Sistem Thru Axle drugič

Sistem Thru Axle drugič
23.05.2022 AVTOR: Vladimir Pakrac

Disk-zavore so na cestna kolesa posredno prinesle veliko izboljšav, med katerimi izstopajo višja togost okvirjev, možnost namestitve širših plaščev in več oblikovalske svobode pri snovanju okvirjev.

Kopica izboljšav

Ob omembi osi Thru-Axle veliko kolesarjev najprej pomisli na togost. Ta je seveda večja kot pri uporabi hitrega zapenjalca, a Graham Shrive, vodja razvoja pri proizvajalcu koles Factor, navaja, da manjša, kot si predstavlja večina. Višja togost prihaja iz večjega premera osi – 12 mm proti 5-mm osi, ki jo najdemo pri hitrih zapenjalcih, a še bolj na izboljšano togost vpliva povečano ležišče med pestom in okvirjem. Pri navadnem hitrem zapenjalcu premer znaša 9 mm, pri tipičnem okvirju s sistemom Thru Axle pa 19,2.

Pozabiti ne gre niti na daljšo os, ki pri klasičnih okvirjih znaša 135 mm, 12-mm os pa bomo našli na cestnih okvirjih s 142-mm razmikom med »dropoutoma«. Pribitka v preobleki višje teže praktično ni, saj so tradicionalne 5-mm osi narejene iz jekla, osi Thru Axle pa so zavoljo večjega premera lahko votle in narejene iz aluminija. Zavoljo standarda Thru Axle so lahko proizvajalci okvirjev bolj kreativni pri snovanju okvirjev. Zaradi odprtega sistema ležišč za pesto je okvir pri hitrem zapenjalcu treba stisniti. Pri montaži zadnjega kolesa s sistemom Thru Axle okvirja ni potrebno deformirati, saj razmik med “dropoutoma” ostaja enak.



»Kljub temu, da obstaja široka izbira hitrih zapenjalcev, večina zahteva stiskanje okvirja preko gibljive ročice, saj prostora za montažo preko navoja zavoljo majhnega premera 5-mm osi preprosto ni,« pravi Shrive. Z manjšimi stiski okvirja pri 12-mm osi so se tako odprle nove možnosti, kako oblikovati “dropoute”. Ti so pri večini tradicionalnih okvirjev na obverižne in obsedežne cevi privarjeni oziroma pripojeni kot ločen kos.

Pri sistemu Thru Axle so inženirji kmalu ugotovili, da lahko v en kos združijo nosilce disk-zavornih čeljusti in “dropoute”, kar je izdatno pripomoglo k togosti okvirja pri zaviranju. »Kmalu smo spoznali, da večja togost in manjše stiskanje okvirja omogočata, da ležišče za pesto lahko naredimo votlo, kar pri klasičnih oseh ni bilo mogoče. To nam nadalje omogoča, da lahko “dropoute”, obverižne in obsedežne cevi že v procesu izdelave naredimo iz enega samega kosa, kar na koncu prinese še boljši nadzor nad tolerancami, seveda pa prispeva tudi k še nižji teži,« nadaljuje Shrive. In prav boljšega nadzora nad tolerancami pri izdelavi so se najbolj razveselili proizvajalci okvirjev. »Odprti “dropouti” so za proizvajalce vedno predstavljali izziv, saj po svoji naravi dopuščajo nekaj prostora, znotraj katerega lahko montiramo pesto. To pomeni, da je težje določati druge točke, ki so odvisne od položaja zadnjega obročnika.



Dobro zasnovan sistem Thru Axle to prazno območje eliminira.« Tak način snovanja okvirjev torej vpliva na višjo kakovost. Nazadnje velja omeniti še izboljšano varnost, ki jo prinaša Thru Axle. Marsikdo se spominja ali pa bo na svojem kolesu z navadnimi “dropouti” našel t. i. »lawyer tabs« (slovenski prevod ne obstaja) – majhna, konkavna ležišča na “dropoutih” vilice ali okvirja, ki preprečujejo, da bi se ob morebitnem razrahljanju hitrega zapenjalca obročnik snel. Tako po svoje uničujejo smisel hitrega snemanja obročnika, a so jih nekateri proizvajalci vilic in okvirjev vpeljali zavoljo varnosti.

Pri sistemu Thru Axle so takšne skrbi odveč. Da bi se obročnik lahko snel iz okvirja, bi morala os namreč pasti iz obeh “droputov”, kar pa je skrajno neverjetno. Sam sem letos kupoval novo cestno kolo – enega od pogojev pri nakupu so predstavljale disk-zavore, v simbiozi z njimi pa seveda prisotnost sistema Thru Axle. Razlika je občutna, morda celo bolj kot pri svetlečem menjalniku višjega nivoja.

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ