Skorajda popoln Skyev dan: Tri majice vodilnega in dve zmagi

Skorajda popoln Skyev dan: Tri majice vodilnega in dve zmagi
04.02.2016 AVTOR: D. Z.
Moštvo Sky blesti na uvodu v sezono. Kennaugh vodi v Avstraliji, Viviani v Dubaju in Poels v Španiji. Dobili so dve etapi.

Froome pokazal zobe in prepustil zmago
Na dirki prve kategorije v Avstraliji - Herald Sun Tour - sicer ne nastopajo tako znamenita imena. Pa vendarle jih je nekaj zares zvezdniških. Med drugimi člani Orice GreenEdge z mladim Calebom Ewanom, predvsem pa člani Skya s Christopherjem Froomom. Prav kolesarji Skya so že v prvi etapi - včeraj je bil na sporedu prolog - pokazali, da so najmočnejši na dirki. Start in cilj 126 kilometrov dolge etape je gostil Healesville.

Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Najprej v prvi polovici dirke enega druge kategorije. Vrh drugega, precej težjega vzpona prve kategorije na Mt. St. Leonard pa je bil po prevoženih 103 kilometrih. Govorimo o okrog deset kilometrov dolgem klancu. Sledilo je samo še dobrih 20 km, od tega večji del spusta. Jasno je bilo, da sprinta za zmago glavnine ne bomo videli. Po pričakovanjih je prišlo do številnih napadov od samega začetka.

Ubežniki vpleteni v padec
Vse, dokler se v ospredju ni izoblikovala šesterica kolesarjev. Že po dobrih šestih kilometrih dirkanja je ta skupina imela več kot minuto naskoka. Skupino so sestavljali Kristian House (ONE Pro Cycling), Giacomo Berlato (Nippo Vini Fantini), Nicholas Katsonis (State of Matter), Alistair Slater (JLT), Craig Evers (DATA#3) in Ben Hill (Attaque Team Gusto). Berlato je dobil prvi gorski cilj.

Po zaslugi dobrega sodelovanja so si na polovici etape privozili skorajda štiri minute naskoka. Prav takrat je prišlo do padca med ubežniki in razlika se je hitro zmanjšala na dobre tri minute. V ozadju so prav na tem vzponu pospešili člani Skya. Ob začetku zadnjega vzpona je bila ta razlika samo še minuta in 45 sekund. Kmalu zatem je glavnina ubežnike ujela in takoj je sledil odločilni napad.

Froome in Kennaugh napadla daleč pred ciljem
Chris Froome je napadel prvi, kmalu pa ga je uspel ujeti klubski kolega Peter Kennaugh. Do cilja je bila še 30 km, vendar sta si kolesarja hitro privozila pol minute naskoka pred vsemi ostalimi. Froome je dobil gorski cilj, medtem ko so prvi zasledovalci na vrhu zaostajali za 19 sekund. Na spustu se je v ozadju izoblikovala 29-članska skupina, ki ni popuščala.

Tako sta se morala ubežnika krepko potruditi, da sta ohranjala manjšo prednost. Na koncu je Froome zmago in vodstvo v skupnem seštevku prepustil Kennaughu. Sprint skupine, ki je zaostala za 17 sekund je dobil Dion Smith, ki je tako zasedel 3. mesto. V skupnem seštevku vodi Kennaugh, ki ima sedem sekund naskoka pred Froomom.

Dubaj: Nov dan, nov sprint
Za kolesarji na dirki po Dubaju – gre za tretjo izbedbo dirke, ki spada med dirke ekstra kategorije – je za kolesarji še druga etapa. Tudi ta pisana na kožo sprinterjem. Dubaj je gostil start, cilj pa je bil po 183 kilometrih v Palm Jumeirahu. Pričakovali smo sprint in ga tudi videli. V majici vodilnega v skupnem seštevku se je vozil zmagovalec prve etape Marcel Kittel, sicer član moštva Etixx Quick Step.

Pobeg dneva je uspel skupini ubežnikov, ki so jo sestavljali: Marcin Bialoblocki, Silvan Dillier (BMC), Koen de Kort (Giant-Alpecin) in Francisco Mancebo (Skydive Dubai). Četverica je večji del etape preživela v ospredju, a večjega upanja za uspeh ni imela, saj je bila največja razlika med to skupino in glavnino vsega dobri dve minuti. V glavnini so večji del dirke ritem narekovali član moštva Etixx Quick Step.

Prvi štirje Italijani

Zadnji, ki je še vztrajal v ospredju je bil Mancebo, vendar ga je glavnina ujela deset kilometrov pred ciljem. Dober kilometer pred ciljem, takoj po izhodu iz predora pa je prišlo do množičnega padca, tako da sta se v ozadju ujela tudi prva sprinterja Kittel in Mark Cavendish. Pobudo so prevzeli člani moštva Sky, ki so vse to znali izkoristiti. Elio Vivianija so pripeljali v odličen izhodiščni položaj za sprint.

Italijan pa je to znal izkoristiti. Drugi je bil njegov rojak v dresu Lampreja Meride Sacha Modolo, tretji pa Giacomo Nizzolo, ki vozi za Trek Segafredo. Zanimivo. Prva štiri mesta so zasedli Italijani, saj je bil četrti Andrea Guardini, sicer član Astane. Elia Viviani je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je Marcel Kittel, tretji pa Giacomo Nizzolo. Na dirki nastopa tudi Jan Polanc, sicer član Lampreja Meride.

V Španiji Daniel Martin, vodi Poels
Pri moštvu Sky so lahko proslavili skorajda popoln dan. Zakaj? V teh dneh v Španiji poteka tudi 67. dirka Volta a la Comunitat Valenciana. Gre za dirko prve kategorije. Po uvodnem kronometru je majico vodilnega nosil Wout Poels. Za kolesarji pa je tudi že druga etapa od Castellona do Fredesa. Dolga je bila 163 kilometrov. Prav na koncu so se kolesarji povzpeli na več kot tisoč metrov visoki ciljni vzpon.

In prav v zadnjem kilometru tega klanca prve kategorije je prišlo do odločitve. Daniel Martin je ostro napadel in si v novem dresu že privozil prvo zmago. Je namreč član moštva Etixx Quick Step. Drugi je bil Jesus Herrada, tretji pa Wout Poels, ki je tako obdržal majico vodilnega v skupnem seštevku. Sicer pa je kar skupina 14 kolesarjev na cilj prišla z zaostankom dveh sekund za zmagovalcem. Poels ima zdaj 15 sekund naskoka pred Sanchezom in 22 pred Roso. Sky je tako na treh različnih dirkah slavil dve etapni zmagi, prav na vseh pa ima vodilne kolesarje v skupnem seštevku. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ