Skrivnosti letošnjega Gira in predstavitev "kronometrc"

Skrivnosti letošnjega Gira in predstavitev "kronometrc"
04.05.2012 AVTOR: D. Z.
V soboto, 5. maja se bo v Danskem Herningu začel prvi izmed treh spektaklov ? sloviti 95. Giro d'Italia. Že tradicionalno se bo končal v mestu mode Milanu, kjer bo 27. maja dobrih 30 kilometrov dolg kronometer.
Ne bo najtežji. Niti ne najdaljši, na startu ne bo številnih kolesarskih zvezdnikov. A to ne pomeni, da bodo gledalci prikrajšani za spektakel, brez katerega na Giru ne gre. Tudi tokrat je ogromno novosti, a največja je v vodstvu. Angelo Zomegnan po lanskem ekstremno zahtevnem Giru ni več direktor. To vlogo je zdaj prevzel Michele Acquarone, ki je takoj uvedel spremembe:

"Hočem, da so kolesarji po vsaki etapi najkasneje do osmih zvečer v hotelih. Imeti morajo čas za večerjo, masažo. Samo tako bodo naslednji dan nasmejani. Šampionom moraš pomagati, da na naši dirki dajo vse od sebe. Da to dosežeš, jih ni treba ubiti," razmišlja novi direktor. "Dirko smo poskušali speljati tako, da bo všeč vsem: sprinterjem, specialistom za pobege, hribolazcem," je še dodal Acquarone, ki je tokrat prisluhnil tudi navijačem. Celo bolj kot kdor koli do zdaj.

V spomin na tragično preminulega Weylandta
Giro bo namreč dolg 3476 kilometrov. Začel se bo s slabih devet kilometrov dolgo posamično vožnjo na čas. Prvič v zgodovini na Danskem. A po treh dneh dirkanja in potem ko bo tretja etapa posvečena lani tragično preminulemu Wouterju Weylandtu - mimogreda, Weylandt je lani nosil številko 108, letos te številke ne bo nosil nihče -, bo že sledil prvi prost dan in transfer v Verono, kjer bo dobrih 30 kilometrov dolg ekipni kronometer. Potem pa se začne.

Pravo dirkanje za končno zmago namreč. Šest etap – vključno z dvema na Danskem, kjer bo pomembno vlogo igral veter – bo povsem ravnih in tam bi bilo presenečenje, če se za zmago ne bi udarili najhitrejši možje v glavnini. Pet etap bo razgibanih. Organizatorji jih niso uvrstili med gorske, vendar bodo v tistih dneh priložnost iskali različni kolesarji, od sprinterjev do hribolazcev.

Tisti, ki si v Milanu želijo obleči rožnato majico, v takih etapah sicer ne bodo mogli veliko pridobiti, marsikdo pa bi lahko zaradi nepozornosti veliko izgubil. Med take etape lahko uvrstimo šesto, sedmo in osmo. Tudi kasneje bosta dve podobni preizkušnji, najprej 12. s ciljem v Sestri Levanteju in pet dni kasneje še etapa do Falzesa.

Tudi znameniti Pampeago
"Giro je zahteven. Mora biti. To je v naši krvi. Toda tokrat bo bolj uravnotežen, kar pomeni, da bodo po zahtevnih etapah kolesarji imeli lažje dneve in si bodo tako lahko odpočili," je dejal Acquarone in gledalcem dal vedeti, da za legendarne prelaze ne bodo prikrajšani. Kolesarji bodo morali prevoziti številne vzpone, med drugim tudi Mortirolo, Stelvio, Col de Joux, Cervinia, Valcava, Manghen, Valparola, Duran, Giau, Pampeago Reiterjoch, Alpe di Pampeago...

"Naše delo ni lahko. Vsako leto moramo ustreči vsem. Kolesarjem, sponzorjem, ekipam... Upam, da vam je trasa všeč." Preizkušnjo bodo predvajali na petih kontinentih, v več kot 160 državah, organizatorji pa si obetajo, da si bo prek televizijskih zaslonov vsako etapo ogledalo okrog 300 milijonov gledalcev. Samo na programu RAI 3 bodo Giru namenili kar 184 ur živega prenosa. Številke, ki dokazujejo, da postaja Giro iz leta v leto pomembnejši.

Kraljevska etapa – "Etapa za navijače"
Kljub kronometru v Milanu bo končnega zmagovalca dirke po vsej verjetnosti odločila predzadnja etapa. Velja za kraljevsko, traso pa so izbrali kar gledalci. Ti so lahko prek spletne strani glasovali, na katere vzpone naj organizator popelje kolesarje. Izbirali so med 32 znamenitimi prelazi, zmagala pa sta Mortirolo in Stelvio. Ker med obema v številu glasov ni bilo prav večje razlike, so se organizatorji odločili, da bodo v eno etapo vključili kar oba.

Z vprašanjem, kako to storiti, pa se niso prav dolgo ukvarjali. Hitro je nastala 20. etapa, poimenovana "Etapa za navijače". Začela se bo v dolini Sole, natančneje v Caldesu, in kolesarje najprej popeljala čez prelaz Tonale, sledila bo Aprica in nato znameniti Mortirolo, a tokrat iz nasprotne smeri kot običajno. Po kar 219 prevoženih kilometrih in premaganih 5900 metrih nadmorske višine pa se bo etapa končala na vrhu 2758 metrov visokega Stelvia, kamor se bodo "preživeli" povzpeli iz Bormia. A do tam bodo morali vsi nastopajoči prevoziti dolgo pot.

Etape in zahtevnost posameznih etap na dirki po Italiji 2012
5. maj, 1. etapa: Herning–Herning (prolog) 8,7 km – 3 zvezdice
6. maj, 2. etapa: Herning–Herning 206 km – 1 zvezdica
7. maj, 3. etapa: Horsens–Horsens 190 km – 1 zvezdica
8. maj: prvi dan počitka in transfer z letalom v Italijo
9. maj, 4. etapa: Verona–Verona (ekipni kronometer) 32,2 km – 3 zvezdice
10. maj, 5. etapa: Modena–Fano 199 km – 1 zvezdica
11. maj, 6. etapa: Urbino–Porto Sant’ Elpidio 207 km – 3 zvezdice
12. maj, 7. etapa: Recanati–Rocca di Cambio 202 km – 3 zvezdice
13. maj, 8. etapa: Sulmona–Lago Laceno 229 km – 3 zvezdice
14. maj, 9. etapa: S. Giorgio del Sannio–Frosinone 171 km – 1 zvezdica
15. maj, 10. etapa: Civitavecchia–Assisi 187 km – 2 zvezdici
16. maj, 11. etapa: Assisi–Montecatini Terme 243 km – 2 zvezdici
17. maj, 12. etapa: Seravezza–Sestri Levante 157 km – 3 zvezdice
18. maj, 13. etapa: Savona-Cervere 121 km – 1 zvezdica
19. maj, 14. etapa: Cherasco–Cervinia 205 km – 5 zvezdic (ciljni vzpon)
20. maj, 15. etapa: Busto Arsizio–Lecco/Pian dei Resinelli 172 km – 4 zvezdice (ciljni vzpon)
21. maj: drugi dan počitka in transfer
22. maj, 16. etapa: Limone sul Garda–Falzes/Pfalzen 174 km – 3 zvezdice
23. maj, 17. etapa: Falzes/Pfalzen–Cortina d'Ampezzo 187 km – 5 zvezdic
24. maj, 18. etapa: San Vito di Cadore–Vedelago 139 km – 1 zvezdica
25. maj, 19. etapa: Treviso–Alpe di Pampeago 197 km – 5 zvezdic (ciljni vzpon)
26. maj, 20. etapa: Caldes/Val di Sole–Passo dello Stelvio 218 km – 5 zvezdic (ciljni vzpon)
27. maj, 21. etapa: Milano–Milano (posamični kronometer) 31,5 km – 3 zvezdice

foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ