Skrivnosti Petra Sagana

Skrivnosti Petra Sagana
13.11.2017 AVTOR: D. Z.
Trener Petra Sagana Patxi Vila je v intervjuju za cycling weekly razkril nekatere podrobnosti o treningu slovaškega zvezdnika.

Patxi Vila je nekdanji kolesar, ki pa je že v moštvu Tinkoff prevzel vlogo športnega direktorja in kasneje, sredi sezone 2015 tudi vlogo trenerja Petra Sagana.

“Po klasikah so me pri ekipi vprašali, če bi ga treniral. Ko začneš trenirati kolesarja, ki lahko dobi 25 dirk v sezoni, potem veš, da on večino stvari že dela dobro. Moja prva naloga je bila, da ga poskušam bolje razumeti. Nisem ga hotel spreminjati, saj je že znal zmagovati, ” se je v intervjuju za cyclingweekly spomnil Vila in izpostavil:

“Peter ne potrebuje prav veliko strukturiranega treninga, kar je neobičajno. Nekaj ga potrebuje, tako kot vsak. Predvsem pa ga moraš poslušati. Njegov odziv je popoln. Ko ti reče, da čuti nekaj, potem je to res. ” Vila je poudaril, da Sagan dobro ve, kdaj mora več trenirati, kdaj mora počivati, kdaj mora vključiti več treningov za moči: “To olajša zadevo, saj ti pove, kaj potrebuje. Poleg tega je kolesar, ki mora na dirko priti zelo svež. Če trenira ali dirka preveč, potem bo sicer dosegel spodoben rezultat, vendar pa najbrž vrhunskega. ”

Pod vodstvom Vile je Sagan že kmalu po začetku sodelovanja osvojil prvi naslov svetovnega prvaka. Sledila sta še dva. “Na začetku sem ga samo poslušal in mu predpisoval zelo osnoven trening. Prvi cilj je bilo svetovno prvenstvo v Richmondu, tako da sva imela pol leta časa. V zadnjem delu teh priprav sva že ugotovila, da stvari delujejo, sam pa sem ugotovil, kako mu lahko pomagam. ” Vila je dodal, da Sagan ne trenira tako zelo pogosto glede na merilce moči, ki po mnenju Vile sploh niso tako zelo natančni, kot bi lahko bili:

“Na merilec moči gleda, ko je treba. Ko opravlja intervale in sprinte. Mislim, da je to odlično orodje, vendar ga moraš znati uporabljati. Potrebuješ ga morda tri dni v tednu, ostale dni pa ne. Za trenerja so to dobri podatki, vendar pa menim, da kolesarju ni treba gledati številk. ” Vila je govoril tudi o prehrani, pa o zdaj že standarnem programu s tremi vrhuncu – klasike, Tour in svetovno prvenstvo. O Saganu kot sprinterju pa:

“Mislim, da sploh ni hiter. Lahko je hiter, vendar pa mu to ni prirojeno. Na koncu dirk je hiter, vendar ne zato, ker bi bil že v osnovi hiter. On hitrost doseže s pomočjo svežine in moči. Priti na konec svež in potem biti hitrejši od ostalih. Zmaguje zato, ker je bolj spočit, in ne hitrejši. V tem je podoben Tomu Boonenu, ko je ta bil na začetku kariere. Takrat je lahko dobil sprinte glavnine, potem pa se je osredotočil na vzdržljivost. Pri Tomu vidim, kam bi se lahko usmeril Peter. ”

Največ treningov za moč opravi na začetku sezone. Od novembra do februarja po trikrat tedensko, potem pa samo še po enkrat tedensko. Predvsem pa je poudaril, da kolesarji, ki sodelujejo z njim, skozi celotno sezono obiskujejo fitness. Vila je še dodal, da je zdaj v kolesarstvu mogoče že preveč znanosti: “Poskušam se vrniti h osnovam kolesarstva, ki jih ne smemo pozabiti. Zdaj lahko že zelo natančno predvidimo čase v kronometrih ali na vzponih. A kolesarji večinoma sploh ne vedo, kaj počnejo, kaj čutijo, kaj se dogaja z njihovimi telesi. ”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ