Sky in Henao blestela, odstopilo 22 kolesarjev

Sky in Henao blestela, odstopilo 22 kolesarjev
07.08.2015 AVTOR: D. Z.
Moštvo Sky je na dirki po Poljski pripravilo izjemno težko 6. etapo. Zmagal je član tega moštva Sergio Henao, ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Odstopilo kar 22 kolesarjev.

Na dirki po Poljski je za kolesarji kraljevska šesta etapa. Tudi v tej etapi so do izraza prišli mojstri za vzpone. Etapa je bila dolga dobrih 170 kilometrov. Kolesarji so morali premagati kar osem kategoriziranih vzponov. V majici najboljšega na gorskih ciljih je nastopil Grega Bole, ki pa te majice na koncu ni uspel obdržati. Dirka je bila krožna, kolesarji so se pomerili na 4 krogih, dolgih 38,4 km. V vsakem krogu sta bila dva kategorizirana vzpona prve kategorije.

Pobeg dneva je začel Michal Kwiatkowski in v ospredju se je zbrala skupina številnih Poljakov. Že po prvem vzponu pa je Kwiatkowski popustil. Sledil je napad Paterskega, ki je bil najboljši na naslednjih treh gorskih ciljih in je tako klubksemu kolegi Gregi Boletu odvzel majico za najboljšega na gorskih ciljih. Sledilo je še nekaj napadov in v ospredju sta se vozila samo še Poljanski in Rosa. Kmalu je Rosa ostal sam. V zadnjem krogu je pobudo pri narekovanju ritma prevzel Sky.

Glavnina je Roso tako kmalu ujela. Sky je pripravljal teren za napad Henaa. 20 km pred ciljem je bilo v ospredju vsega okrog 40 kolesarjev, medtem ko so številni odstopili. Kar 22 jih dirke ni končalo, med njimi sta bila tudi Michal Kwiatkowski in eden izmed štirih Slovencev na dirki Borut Božič. Na predzadnjem vzponu – ta je bil dolg kar 12,6 km – je hitro napadel Mikel Nieve, medtem ko se je v lov za njim podal kar nosilec rumene majice Bart De Clercq.

Sledil je napad Henaa, a tudi drugi so mu uspeli odgovoriti. Še pred spustom so ga ujeli De Clercq, Aru, Craddock, Hermans in Nieve. Sledil je zadnji vzpon. Deset km pred ciljem je pospešil Nieve, medtem ko se je v težavah znašel De Clercq. Nieveja je ujel Hermans in tri kilometre pred ciljem sta si privozila 20 sekund prednosti. Ko je Aru poskrbel, da ju je majhna skupina ujela, je protinapad izvedel Henao.

Za to je izbral najstrmejši del vzpona. De Clercq, ki je izkoriščal spogledovanje in taktiziranje favoritov in se je vedno znova vračal v to skupinico, je stik izgubil dva kilometra pred ciljem, ko je Aru vnovič skočil. Kolumbijec v dresu Skya Henao pa je zdržal in se je lahko veselil tako etapne zmage kot prevzema vodstva v skupnem seštevku. Diego Ulissi je dobil boj za drugo mesto, tretji je bil Lawson Craddock. V skupnem seštevku je Ulissi drugi, de Clercq pa je padel na tretje mesto.

Dirka po Poljski, 6. etapa:
1. Sergio Luis Henao (Kol) Sky 4:38:27
2. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:08
3. Lawson Craddock (ZDA) Giant-Alpecin
4. Christophe Riblon (Fra) Ag2r-La Mondiale
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
6. Mikel Nieve Iturralde (Špa) Sky 0:11
7. Ben Hermans (Bel) BMC
8. Jon Izaguirre Insausti (Špa) Movistar
9. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Garmin
10. Bart De Clerq (Bel) Lotto Soudal 0:16
59. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice 20:30
76. Matej Mohorič (Slo) Cannondale Garmin 30:34
94. Luka Mezgec (Slo) Giant-Alpecin 32:39
Borut Božič (Slo) Astana Pro Team je odstopil

Dirka po Poljski, skupni vrstni red
1. Sergio Luis Henao (Kol) Sky 25:34:12
2. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida isti čas
3. Bart De Clerq (Bel) Lotto Soudal 0:10
4. Davide Formolo (Ita) Cannondale Garmin 0:11
5. Ben Hermans (Bel) BMC 0:14
6. Jon Izaguirre Insausti (Špa) Movistar
7. Fabio Aru (Ita) Astana 0:17
8. Christophe Riblon (Fra) Ag2r-La Mondiale 0:19
9. Mikel Nieve Iturralde (Špa) Sky 0:22
10. Ilnur Zakarin (Rus) Katjuša 0:27
67. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice 50:51
71. Matej Mohorič (Slo) Cannondale Garmin 51:19
91. Luka Mezgec (Slo) Giant-Alpecin 1:05:35

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ