Sky se umika iz kolesarstva!

Sky se umika iz kolesarstva!
12.12.2018 AVTOR: DZ

Sezona 2019 bo zadnja za brez dvoma najvidnejšega sponzorja v kolesarstvu – Sky. Presenečenje za mnoge je novica, da se Sky po naslednji sezoni umika iz kolesarstva.

“Iz Skyja so nam sporočili, da bo sezona 2019 zadnja z njihove strani. Tako bo konec več kot desetletja neverjetnih uspehov,” so v izjavi za javnost sporočili iz moštva Sky. Sporočili so še, da bo moštvo še naprej delovalo, če uspejo najti drugega sponzorja. Kolesarji moštva Sky – ustanovili so ga leta 2009 – so slavili kar 322 zmag, dobili 52 etapnih dirk in 25 enodnevnih preizkušenj.

"Ekipo smo sestavili z jasnim ciljem, da bo to čista in zmagovalna ekipa, njeno jedro pa bo sestavljeno iz britanskih kolesarjev in britanskega osebja."


Med najpomembnejšimi zmagami je vsekakor šest zmag na dirki po Franciji, pa po ena na dirki po Italiji in dirki po Španiji. Potem so tu klasike, kot sta Liege-Bastogne-Liege in Milano-Sanremo. Wiggins je osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Obe v vožnji na čas. Še bi lahko naštevali. Sky je bil tako močan in mogoče sponzor, da je glavnemu možu ekipe Daveu Brailsfordu zagotovoil ogromno denarja.

S tem pa je lahko podpisal pogodbe s številnimi zvezdniki, kot so Chris Froome, Bradley Wiggins, Geraint Thomas, Egan Bernal, Michal Kwiatkowski, Wout Poels … Pri Skyju dela lepo število Slovencev. Od letošnje sezone naprej sicer ne več Nik Burjek in Filip Tišma, zato pa so ostali David Rožman, Marko Džalo in Igor Turk. “Ekipo smo sestavili z jasnim ciljem, da bo to čista in zmagovalna ekipa, njeno jedro pa bo sestavljeno iz britanskih kolesarjev in britanskega osebja. Uspehi so bili rezultat nadarjenosti, predanosti in trdega dela ljudi, ki so vedno iskali izzive,” je dejal Dave Brailsford:

"Rad bi se zahvalil vsem Skyjevim kolesarjem in osebju. Nekdanjim in zdajšnjim. Še posebej pa navijačem, ki so nas podpirali na naši poti."


“Nič od tega ne bi bilo možno brez Skyja. Ponosni smo na našo vlogo, ki smo jo odigrali pri navduševanju in ozaveščanju glede kolesarstva v Britaniji.” Brailsford je še dodal, da vodstvo ostaja odprto za morebitne nove vlagatelje: “Rad bi se zahvalil vsem Skyjevim kolesarjem in osebju. Nekdanjim in zdajšnjim. Še posebej pa navijačem, ki so nas podpirali na naši poti. Naše zgodbe pa vsekakor še ni konec. Pred nami je še eno nadvse zanimivo leto. Naredili bomo vse, da bo uspešno.”

Sicer pa imajo tisti najbolj cenjeni, posledično najdražji in najbolj uspešni kolesarji pri moštvu kar dolgoročne pogodbe. Nedavno je pogodbo podpisal zmagovalec dirke po Franciji Geraint Thomas. Zmagovalec vseh treh tritedenskih preizkušenj Chris Froome naj bi pogodbo podaljšal do leta 2022. Potem je tu še Egan Bernal, s katerim so podpisali petletno pogodbo. Kaj vse se bo zgodilo, če Brailsford ne najde primernega sponzorja? Vsekakor se bodo razmere na trgu po koncu sezone krepko spremenile. Dejstvo pa je, da je Sky z denarjem, ki ga je imel na razpolago kolesarjem krepko dvignil vrednost. Kako bo od leta 2020 naprej?

Sky 2019: Christopher Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Egan Bernal, Wout Poels, Gianni Moscon, Leonard Basso, Jonathan Castroviejo, David De la Cruz, Owain Doull, Eddie Dunbar, Kenny Elissonde, Filippo Ganna, Tao Geoghegan Hart, Michal Golas, Kristoffer Halvorsen, Sebastian Henao, Vasilij Kirijenka, Christian Knees, Chris Lawson, Jhonatan Narvaez, Salvatore Puccio, Diego Rosa, Luke Rowe, Pavel Sivakov, Ian Stannard, Ben Swift in Dylan Van Baarle.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ