Skyeva prevlada, a obenem tudi zmešnjava (foto)

Skyeva prevlada, a obenem tudi zmešnjava (foto)
05.05.2013 AVTOR: D. Z.
Moštvo Sky je v ekipni vožnji na čas pokazalo največ. Člani britanske ekipe so se veselili zaslužene zmage. Premagali pa so moštvi Movistar in Astana.

Dolg dan zaradi transferja na otok
Za kolesarji je neverjetno dolg dan.  Pa ne zgolj zaradi samega kronometra, ki je bil dolg dobrih 20 minut. Predvsem zaradi logističnih težav za katere so poskrbeli organizatorji dirke po Italiji. Samo zaradi te vožnje na čas so morala moštva priti na otok Ischia z dobrimi 60 tisočimi prebivalci. Otok je sicer zelo hribovit, tako da ni čudno, da je bila tudi ekipna vožnja na čas zelo razgibana, predvsem pa tehnično zahtevna.

17,4 kilometra dolg kronometer je bil tudi prvi preizkus forme favoritov za končno zmago in zdaj je jasno, da so kolesarji Skya zares dobro pripravljeni. A na pot so se najprej podali novinci na italijanskih cestah. Govorimo o kolumbijski ekipe, Team Colombia, v kateri so predvsem hribolazci. Progo so premagali v 23 minutah in sekundi. tako da je takoj postalo jasno, da bomo videli še precej hitrejše vožnje. Kasneje so boljši čas postavili kolesarji nizozemskega Blanca.

Skyeva premoč
V tem času pa so bili na progi že člani Skyja, ki pa proge vseeno niso izpeljali brez težav. Danny Pate je imel težave z menjalnikom in je rahlo zaostal. Pate je preostale klubske kolege uspel ujeti, a kmalu zatem je zaostal Christian Knees. Na vmesnem času, po prevoženih 7,9 km, so kolesarji Skyja vseeno vodili, saj so ta del proge prevozili v desetih minutah in 12 sekundah.

V zaključku je tudi Skyjev vlak postopoma razpadel, a očitno je vse potekalo po pričakovanjih. Ciljno črto je skupaj prečkalo pet kolesarjev, progo pa so prevozili v 22 minutah in petih sekundah. S povprečno hitrostjo več kot 46 km/h in kar 28 sekund pred Blancom. Rožnate majice pa ni oblekel kapetan Bradley Wiggins, ampak mladi, 23 letni Italijan Salvatore Puccio, sicer Wigginsov pomočnik.

Pri Skyu majico hoteli prepustiti Cataldu
»To, da sem oblekel rožnato majico, je presenečenje, vendar sem vesel. Najprej smo si želeli, da bi jo oblekel Dario Cataldo, vendar sem jim uspel slediti in kronometer sem končal v istem času. V včerajšnji etapi sem bil bolje uvrščen kot Cataldo, tako da sem dobil majico. Za to posebno doživetje se moram zahvaliti ekipi, « je dejal Puccio, ki je šele lani prestopil v Sky, letos pa prvič nastopa na zanj domači dirki.

A, kot je sam povedal, so v ekipi hoteli, da bi majico oblekel Cataldo, ki je zato tudi prvi prečkal ciljno črto. Vendar so se očitno zmotili, saj je Puccio ciljno črto prečkal kot peti v vlaku Skyja. Imel je isti čas, a je bil v prvi etapi s 33. mestom boljši od Catalda. »Nositi majico bo nekaj lepega. Videli bomo, kaj se bo zgodilo, «je še dodal Puccio.

Movistar začel najhitreje, Astanini hribolazci 
A na startu so bile še nekatere močne ekipe. Izpostaviti moramo španski Movistar. Kolesarji ravno tako vozijo kolesa Pinarello in italijanski proizvajalec ima danes zares priložnost za slavje. Člani Movistarja so prvi del proge odpeljali celo najhitreje. Bili so dve sekundi hitrejši kot Sky. A proti koncu jim je vseeno nekoliko zmanjkalo moči. Osvojili so drugo mesto, zaostali pa so za devet sekund.

Na tretjem mestu je kronometer končala kazahstanska Astana. Eden izmed največjih favoritov za končno zmago ima ob sebi očitno zelo dobro pripravljene kolesarje, ki so se izkazali, saj so v primerjavi s Skyjem na koncu izgubili samo 14 sekund.

Vincenzo Nibali zadovoljen z vožnjo
»Lahko smo zelo veseli, saj moramo upoštevati dejstvo, da je ekipa sestavljena predvsem iz hribolazcev. Trasa je bila težka in z njo smo se spopadli kot celota, « je bil zadovoljen Nibali. Četrto mesto so z 19 sekundami zaostanka osvojili kolesarji Katjuše, peto pa člani domače Prokontinentalne ekipe Vini Fantini Selle Italia, za katere vozita tudi dva nekdanja zmagovalce Gira Danilo Di Luca in Stefano Garzelli. »Rumeni « so zaostali za 22 sekund.

Prav toliko, kot šesti Lampre Merida. Prav slednji so take preizkušnje ponavadi slabše odpeljali, tokrat pa so bili zares hitri. Na vmesnem času so za Skyjem zaostajali samo za sekundo. Dober razlog za zadovoljstvo zmagovalca Gira 2011 Micheleja Scarponija: »Vedeli smo, da lahko izgubimo nekaj časa, vendar imam odlično ekipo. Lahko smo zelo zadovoljni. Naredili smo vse, kar smo lahko. Trasa je bila težka in tehnično zahtevna, ravnine pa je bilo bolj malo. «

"Slovenske ekipe" v ozadju, tudi Hesjedal in BMC
Ryder Hesjedal, ki brani lansko zmago na dirki po Italiji, je z ekipo Garmin Sharp zaostal za 25 sekund in je zasedel sedmo mesto. Slabše je šlo moštvu BMC, kjer vozi Cadel Evans. Zaostali so za 37 sekund in kronometer končali na 12. mestu. Izmed ekip, kjer vozijo slovenski predstavniki so se najbolje odrezali člani moštva Vacansoleil DCM.

Grega Bole in njegovi sotekmovalci so osvojili deseto mesto. Zaostali so za 34 sekund. Robert Vrečer je z Euskaltel Euskadijem izgubil več kot minuto in je končal na predzadnjem 22. Mestu, še slabše je šlo moštvu Argos Shimano, kjer vozi Luka Mezgec. Ti so bili zadnji. Zaostali so za minuto in 13 sekund.

Dirka po Italiji, rezultat ekipnega kronometra
1. Sky Procycling 22:05
2. Movistar Team 0:09
3. Astana Pro Team 0:14
4. Katjuša 0:19
5. Vini Fantini-Selle Italia 0:22
6. Lampre-Merida
7. Garmin-Sharp 0:25
8. Blanco Pro Cycling Team 0:28
9. Orica-GreenEdge
10. Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:34
11. Cannondale Pro Cycling 0:35
12. BMC Racing Team 0:37
13. Bardiani Valvole-CSF Inox 0:41
14. RadioShack Leopard 0:43
15. Team Saxo-Tinkoff
16. Androni Giocattoli 0:46
17. Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:48
18. Ag2R La Mondiale 0:50
19. FDJ 0:55
20. Colombia 0:56
21. Lotto Belisol 1:00
22. Euskaltel-Euskadi 1:01
23. Team Argos-Shimano 1:13


Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Salvatore Puccio (Ita) Sky Procycling 3:20:43 

2. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling
3. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling
4. Dario Cataldo (Ita) Sky Procycling
5. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling
6. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 0:09
7. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team
8. Jos é Herrada Lopez (Špa) Movistar Team
9. Alex Dowsett (VB) Movistar Team
10. Eros Capecchi (Ita) Movistar Team
54. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 0:34
127. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 1:13
132. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 1:20

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ