Skyevi kolesarji prevladujejo v Baskiji, Simon Špilak ostaja blizu

Skyevi kolesarji prevladujejo v Baskiji, Simon Špilak ostaja blizu
05.04.2016 AVTOR: D. Z.
Mikel Landa je po zdravstvenih težavah očitno že odlično pripravljen. Dobil je 2. etapi na dirki po Baskiji. Simon Špilak je zaostal za 20 sekund.

Dva ubežnika zaznamovala dan
Druga etapa na dirki po Baskiji – dirka šteje za točke World Toura – je bila že pravi preizkus za kolesarje, ki želijo to dirko tudi dobiti. Mesto Markina Xemein je gostilo 174 km dolgo etapo, ki se je končala na vrhu vzpona Amurrio Baranbio. Tako kot praktično vsaka etapa na tej preizkušnji, je bila tudi ta že od začetka zelo razgibana. Na startu sta bila dva Slovenca. Jan Polanc in Simon Špilak.

Majico vodilnega v skupnem seštevu pa je branil zmagovalec v prvi etapi Luis Leon Sanchez. Tokrat so morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Po dva tretje in druge. Prav ciljni vzpon je po pričakovanjih poskrbel za selekcijo. Zadnja dva kilometra sta bila namreč zelo strma, naklon pa je na nekaterih predelih znašal tudi 19 odstotkov. Po prvih 30 kilometrih dirkanja sta se v pobeg podala Stefan Denifl in Angel Madrazo Ruiz.

Kelderman začel ...
30 km pred ciljem sta imela še vedno tri minute prednosti pred glavnino, a trasa je bila še kako zahtevna. V naslednjih 15 kilometrih pa se je glavnina ubežnikoma približala na vsega minuto, osem kilometrov pred ciljem pa je bilo tega poskusa dokončno konec. Na čelo so se postavili kolesarji Skya, Cannondala in Movistarja. Seveda v borbi za pozicije pred zaključnim vzponom. Kolesarji Skya so narekovali oster ritem.

Potem pa je prišlo do zožanja ceste in zadnji vzpon so povsem v ospredju začeli člani moštva LottoNL Jumbo. Prvi je napadel Blel Kadri, potem pa je v ospredje stopil Wilco Kelderman, ki je napadel 1,6 km pred ciljem. Sledil mu je domačin Mikel Landa. Na najstremejšem odseku sta si hitro privozila 14 sekund naskoka, čakal pa ju je še en kilometer dirkanja. V ozadju se je začel lov za njima. Prvi ga je začel Rui Costa, Contador, Sanchez, Henao in Rodriguez so sledili.

... Landa dokončal
V ospredju je Landa še pospeševal, pa čeprav je bil naklon vseskozi več kot deset odstoten. V zadnjem ovinku pa je Landa še napadel in na cilj prišel s sekundo prednosti pred Keldermanom. Ker na dirki ni bonifikacijskih sekund, je vsaka sekunda razlike še kako pomembna. Boj za tretje mesto je dobil Landin klubski kolega Henao. Sicer pa je Landa letos iz Astane prestopil v Sky. Vendar pa smo dolgo čakali na njegov debi v tem dresu, saj je imel težave z zdravjem.

Tako je prvič nastopil na italijanski etapi dirki Coppi e Bartali. Zdaj pa je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Simon Špilak je bil 14. Zaostal je za 20 sekund. Jan Polanc je bil 44. Landa ima v skupnem seštevku sekundo prednosti pred Keldermanom, tretji je Sergio Luis Henao. Sledijo Samuel Sanchez, Alberto Contador, Thibaut Pinot in Rui Costa, ki zaostajajo za manj kot15 sekund. Simon Špilak je z 20 sekundami zaostanka 13. Jan Polanc je 46.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ