Sladica pred jedjo - Revija BICIKEL (03)

Sladica pred jedjo - Revija BICIKEL (03)
08.03.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Kadar so na sporedu klasike, ljubitelji kolesarstva prečepimo dolge ure pred televizijskimi prenosi, spletnimi povezavami ali pa vsaj mrzlično pregledujemo novice in fotografije.
Pomladanske klasike so za kolesarje v bistvu posladek. V enem dnevu ponudijo večino kolesarskih dramskih vložkov in poosebljajo žlahtno kolesarsko zgodovino. Če so dopinške afere zadnjih desetletij zelo načele ugled profesionalnega cestnega kolesarstva, so klasike tista tradicija, ki spominja in opominja, kakšne so v resnici korenine tega športa.
Presenetilo nas je, da je tudi med aktivnimi kolesarji kar nekaj takšnih, ki ne vedo dobro, da spada katera od dirk med klasike, kako si sledijo in kaj je njihovo bistvo. V tokratni številki imate torej pripravljeno "kratko zgodovino" kolesarskih klasik. Če pomislimo, da se zvrstijo pred tremi največjimi tritedenskimi dirkami, lahko rečemo, da imamo kolesarke in kolesarji to srečo, da sladico pojemo že pred glavno jedjo.

Zanimiv kolesarski užitek bo tudi spremljati odločitev (če jo bo dejansko uresničila) najboljše ženske kolesarke na cesti na svetu, da preizkusi svoje sposobnosti na tekmah v gorskem kolesarstvu. Marjetka Conradi je našla pot do svetovne in olimpijske prvakinje Marianne Vos in z njo za revijo Bicikel poklepetala o načrtih za prihodnost.

Med številnimi izvrstnimi slovenskimi cestnimi kolesarkami smo obiskali lansko zmagovalko v kategoriji ženske A Danijelo Svetik. Članica legendarnega kluba KD Brda je prijetna in prijazna sogovornica, ki niza uspehe kljub kratkotrajni kolesarski "karieri". Po pisarni smo kolesarili tudi z novim predsednikom Kolesarske zveze Slovenije Tomažem Grmom, ki je džentelmensko odgovoril tudi na nekaj težkih vprašanj o delovanju zveze. Zanimivega branja je kar nekaj.

Večkrat se v uredništvu sprehodimo po podstrani spletnega foruma Revija Bicikel 2013 in preberemo pripombe. Da ne boste mislili, da ostajajo neopažene in da se z njimi nihče ne ukvarja. Izjemno nas veseli, da si nekateri želite še več vsebin in še več predstavitev, in lahko zagotovim, da se trudimo po najboljših močeh. Sprejmemo tudi nekatere kritike in jih bomo upoštevali. Najbolj me je razveselila pripomba uporabnika foruma Cveka, ki upa, da bo Bicikel opustil zimski dvojni številki, saj je po njegovem mnenju čakanje na novo številko revije po dvojni izdaji predolgo. To, da bralci težko čakate na novo številko, je največja nagrada za ustvarjalce.

Žal je tako, da zaradi narave kolesarskega športa, ki pozimi rahlo hibernira, ni mogoče pričakovati, da bi pozimi Bicikel izšel vsak mesec, so pa končno zrele razmere za to, da bo mesečno izhajal poleti in je dvojna številka julij-avgust opuščena. Od vključno marca do vključno oktobra bo revija torej izšla vsak mesec in bo še vedno na voljo tudi v trafikah in poslovalnicah Pošte Slovenije.

Letos je bila zima, pa kakor koli že obračamo, za kolesarjenje neprijazna. Mišice so spočite, gotovo se večkrat ustavite ob kolesu, ga potežkate in potipate zračnice. Vsaj v meni se že nabira tista prijetna nervoza in komaj čakam, da bo zunaj grelo prijetno toplo pomladansko sonce in se bom lahko zavihtel na kolo in se malo podružil sam s seboj ali s kolegi – popoldne pa bom užival v prenosih klasik.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ