Slekli mladeniča, a igra sekund ostaja

Slekli mladeniča, a igra sekund ostaja
20.01.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki Santos Tour Down Under je predzadnjo etapo dobil Oscar Onley. Vodstvo je prevzel Stephen Williams. A kolesarji so tesno skupaj.

Peta in obenem predzadnja etapa na dirki Santos Tour Down Under je bila dolga 130 kilometrov, glavno dogajanje pa je bilo strnjejo v zadnjih 30 kilometrov, ko so kolesarji drugič vstopili v McLaren Vale. Dvakrat so se morali namreč povzpeti na za to dirko že znameniti vzpon Willunga.

Ob drugem prehodu je bil na vrhu tudi cilj. Vzpon je dolg 3,4 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten. Prvi obisk je služil za dodatno selekcijo, tako da je skupina postala krepko manjša. Potem pa je sledil boj za to, kdo bo pripravil svojim kapetanom najboljše izhodišče za sam zaključek. Veliko moči so v to vložili predvsem kolesarji Quick Stepa in UAE Team Emirates. Slednji so branili vodstvo v skupnem seštevku, saj je v najprestižnejši majici kolesaril mladi Isaac Del Toro.

Na zaključnem vzponu je veliko dela opravil Chris Harper iz moštva Jayco AlUla, ki je pripravljal teren za Simona Yatesa. Najprej je narekoval ritem, potem pa tudi pospeševal. A Harperju je vestno sledil Oscar Onley, ki ni kazal nikakršnih znakov utrjenosti. Ritem je bil tako oster, da se je naredila velika selekcija in šele po vstopu v zadnji kilometer smo videli nekaj odločnejših napadov glavnih favoritov.

Simon Yates je prvi pospešil, za njim je bil Jhonatan Narvaez. Dolg napad je bil to, a sledil je napad Juliana Alaphilippa, ki pa ni bil dovolj prepričljiv in je zgolj pripravil teren za zaključni sprint. Tu pa je bil najmočnejši Oscar Onley iz moštva DSM-firmenich PostNL. Stephen Williams iz Israel Premier Techa je bil drugi, tretji pa Narvaez. S tremi sekundami zaostanka so ciljno črto prečkali Alaphilippe, Bart Lemmen in Yates.

Šest sekund je na osmem mestu izgubil do danes vodilni Del Toro. V skupnem seštevku zdaj vodi Stephen Williams. Z istim časom je na drugem mestu Oscar Onley, tretji pa je s petimi sekundami zaostanka Jhonatan Narvaez, ki ima isti čas kot Del Toro. Sledijo Alaphilippe, Lemmen, Yates, Paret Peintre, Howson, Mariault, Fischer Black, Haig in Schultz. Prvih 13 kolesarjev je je znotraj 30 sekund, tako da se obeta še zanimiva zadnja etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ