Slovenca med naboljšimi, Jumbo Visma blesti

Slovenca med naboljšimi, Jumbo Visma blesti
12.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar peti, Primož Roglič deveti. Izkupiček prve etape dirke po Dofineji. Zmagal je Wout Van Aert. V Italiji najboljši George Bennett.

Nov dan, novi dve dirki, nove odlične predstave kolesarjev nizozemskega moštva Jumbo Visma. Najprej v Francijo. Začela se je prestižna etapna dirka po Dofineji, torej Criterium du Dauphine. Na startu je izjemna konkurenca, izmed kandidatov za zmago na prihajajoči dirki po Franciji ne manjka praktično nihče. Pred kolesarji je pet etap, vse se končajo na vrhu vzponov.

Prva je bila še najlažja etapa izmed vseh. Claremont Ferrand je gostil start, cilj pa Saint Christo en Jarez. Najdaljša etapa na dirki je bila dolga kar 218,5 km. Kolesarji so morali premagati sedem kategoriziranih vzponov, od tega pet četrte kategorije, po enega pa tretje in druge kategorije. Zadnji štirje vzponi so se zvrstili v zadnjih 50 kilometrih.

Zaključni vzpon je bil dolg 3,3 km, cilj pa je bil na 752 metrih nadmorske višine. Po pričakovanjih je prišlo do pobega manjše skupine nenevarnih kolesarjev: Brent Van Moer (Lotto Soudal), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie), Michael Schär (CCC Team), Quinten Hermans (Circus-Wanty Gobert) in Tom-Jelte Slagter (B&B Hotels-Vital Concept).

Privozili so si pet minut prednosti, več pa jim glavnina ni več dovolila. Ob vstopu v zadnjih 50 kilometrov sta v osprejdu vztrajal Slagter in Schar, medtem ko so v glavnini pobudo prevzeli člani Jumba Visme. Na predzadnjem vzponu so Nizozemci še pospešili, medtem ko so bili ubežniki že ujeti. Sledil je še zaključni, 3,3 km dolg prelaz Gachet.

V boju za prevlado v ospredju so se vmešali še kolesarji Movistarja, Astane, Sunweba in Akee Samsica. Kolesarji so hitro odpadali, prvi resnejši napad pa je izpeljal Rigoberto Uran. Primož Roglič je tudi pospešil in pokril nevaren napad, tako da so morali tudi preostali favoriti reagirati. Ko sta pospešila najprej Latour in potem Benoot je zanju poskrbel Tom Dumoulin.

Sledilo je pospeševanje Kruijswijka, tako da je imel Wout Van Aert popolno izhodišče za zahteven sprint. Trenutno je v izjemni formi. Bil je prepričljivo najboljši in se je veselil že tretje zmage v novem delu sezone 2020. Drugi je bil Daryl Impey, tretji Egan Bernal. Sledili so četrti Alejandro Valverde, peti Tadej Pogačar, Aleksej Lucenko, Sergio Higuita, Benoit Cosnefroy in na devetem mestu Primož Roglič. Jan Polanc je bil 40., Matej Mohorič pa 115.

Italija
V Italiji je vse v znamenju enodnevnih klasik. Prejšnjo soboto Milano-Sanremo, to soboto bo dirka po Lombardiji. Danes pa je bila na sporedu dirka Gran Piemonte. Santo Stefano Belbo je gositl start, cilj pa Barolo. Lani je na ciljnem vzponu v Oropi zmaglo slavil Egan Bernal, tokrat pa Kolumbijca ni bilo na startu.

Pobeg dneva je uspel četverici kolesarjev, vendar pa je imela glavnina vse pod nadzorom. Astana, Trek Segafredo in Jumbo Visma. To so bile ekipe, ki so v zadnjih 90 kilometrih od skupnoa 187 prevzele pobudo. Devet kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec, za kolesarji pa je že bilo napornih 11 od 13 vzponov. Kilometer kasneje je napadel Vincenzo Nibali, a odgovor na vse sta imela George Bennet in Gianni Moscon. Sledil je strmejši del in Mosccon je popustil.

Na vrhu klanca je imel Bennet že 15 sekund prednosti. V nalivu se mu je na zaključnem vzponu iz ozadja uspel povsem približati Diego Ulissi, a Italijan ni imel dovolj moči. Bennet, ki je odlično formo pokazal na dirki po Ainu se je veselil zmage pred Diegom Ulissijem in Mathieujem Van der Poelom. Sledili so Vlasov. Geschke, Aranburu, Devenyns, Stannard, Ciccone in Valter. Tako je za kolesarji Jumba Visme popoln dan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ