Slovenci nastopajo v Andaluziji, Omanu, Algarvu in Dominikani, Božič začel z 10. mestom

Slovenci nastopajo v Andaluziji, Omanu, Algarvu in Dominikani, Božič začel z 10. mestom
20.02.2014 AVTOR: Matej Zalar
V Andaluziji je sezono začel Luka Mezgec, Ilešič, Koren in Božič dirkajo v Omanu, Jure Kocjan na Dominikanski Republiki, Polanc in Špilak pa v Algarvu.

Dirka po Omanu, 1. etapa:
1. Andre Greipel (Nem) Lotto-Belisol 4;03:31 
2. Leigh Howard (Aus) Orica-GreenEdge 
3. Nicola Ruffoni (Ita) Bardiani-CSF 
...
10. Borut Božič (Slo) Astana

Andaluzija prolog, Almeria, 7,3 km:
1. Alejandro Valverde (Špa) Movistar 8:22
2. Tom Dumoulin (Niz) Giant-Shimano +0:07
3. Ion Izagirre (Špa) Movistar 0:09

44. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 0:33

Dirka po Algarvu, 1. etapa
1. Sacha Modolo (Ita) Lampre-Merida 3;51:46
2. Rui Alberto Costa (Por) Lampre-Merida
3. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step

61. Simon Špilak (Slo) Katjuša
93. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida vsi isti čas  

Jubilejna 60. izvedba Dirke po Andaluziji se je s prologom začela v Almerii, od slovenskih kolesarjev pa bo letos tam nastopil le Luka Mezgec, ki bo v Španiji predvsem gradil formo in pomagal ekipnim kolegom.

Dirka bo v štirih etapah obiskala celotno Andaluzijo, skupno pa bodo kolesarji prevozili 734 kilometrov. Zmagovalec zadnjih dveh let, Alejandro Valverde, ki je bil tudi najhitrejši na prologu, bo tudi letos na štartu, z močno zasedbo pa bosta v Španiji nastopila tudi Sky in Astana.

V Omanu je v lanski sezoni prvo zmago zabeležil Chris Froome, ki bo tudi tokrat eden izmed glavnih favoritov za skupno zmago. Dirka se je začela v torek, v prvi etapi je po težavah Omega Pharme v šprintu slavil Andre Greipel, Borut Božič pa je zasedel zelo solidno 10. mesto. Koren je končal na 46. mestu, Ilešič pa na 126. Za končno zmago bo odločilna dobra forma v četrti in peti etapi, ki sta namenjeni dobrim hribolazcem, razplet dirke pa bo gotovo krojil tudi veter.

Na 40. izvedbi dirke po Algarvu bosta nastopala Jan Polanc in Simon Špilak, ki se na Portugalsko odpravljata v vlogi pomočnikov. Na sporedu bo pet etap, odločilni pa bosta tretja in četrta. V tretji bo na sporedu ne povsem ravninski posamični kronometer, v zaključku četrte pa se bodo kolesarji spopadli s kar tremi vzponi.

Prvi favorit je lanski zmagovalec Tony Martin, poleg Nemca pa bodo nevarni še Rui Costa, Chris Horner, Michael Kwiatkowski, Alberto Contador in Rafal Majka. V zadnjih letih je na začetku sezone vedno dobro nastopal tudi Špilak, zato ga ne gre kar tako odpisati, je pa res, da mu trasa dirke ni pisana na kožo.

Jure Kocjan, ki bo v letošnji sezoni nastopal za ameriško ekipo Team SmarStop, se odpravlja na dirko v sončno Dominikansko Republiko, ki bo trajala kar devet etap, nekdanji član Euskaltela pa je opozoril predvsem na slabe in nevarne ceste, na katerih bo dirkanje še bolj zahtevno.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ