Slovenci pred "svetovno klasiko": "Dati jajca na mizo"

Slovenci pred "svetovno klasiko": "Dati jajca na mizo"
27.09.2020 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

Slovenska članska reprezentanca pred nedeljsko cestno dirko. Andrej Hauptman bo računal na osem izjemnih kolesarjev. Kaj so povedali tisti, ki bodo pomagali kapetanoma Pogačarju in Rogliču?

Andrej Hauptman: Vem, da smo odlična ekipa, niti slučajno pa na enodnevnih dirkah nismo glavni favoriti

Progo sem si do potankosti ogledal. Res je prava klasika. Nekakšen miks med dirkami Amstel in Liege. Proga, ki ne pusti niti kančka tega, da bi se lahko sprosti, da bi se potuhnil. Vedno je treba biti pazljiv in na preži, če bo kakšna ekipa poskušala z akcijo. Po eni napaki te enostavno ne bo več. Trenutno smo res zelo visoko. Primož in Tadej sta v zelo dobri formi. Je pa res, da se tritedenska dirka glede na pripravo zelo razlikuje od enodnevne. Ponavadi so na prvenstvih v ospredju mojstri za enodnevne klasike. Ta proga pa odgovarja tistemu, ki je res v vrhunski formi in mi take kolesarje imamo. Seveda pa moramo počakati do nedelje. Primož in Tadej sta liderja. Mezgec je v odlični formi. Jani je dokazal, da je na takih dirkah že krojil sam vrh. Moramo ostati zbrani in v finale priti s čim več fanti. Potem bomo videli, komu ostane največ moči. Prepričan sem, da bomo za tistega vsi naredili vse, da bo prišel rezultat. Gre za tipično progo, na kateri je treba biti vseskozi spredaj. Umetnost pa je, da si spredaj in obenem porabiš čim manj energije. Tako razmišljajo vse ekipe. Vsi vse vemo. Kdo bo najbolj pretkan, uspešen, potrpežljiv? Počakajmo na nedeljo. Vem, da smo odlična ekipa, niti slučajno pa na enodnevnih dirkah nismo glavni favoriti.

Jani Brajkovič: Veselim se vsega. Dirke, dirkanja s slovensko ekipo

Ni skrivnost, da sem lani in letos zelo veliko treniral. Delal sem morda tudi nesmiselne, ekstremno dolge treninge po devet ur. Po 380 kilometrov. Dolžina mi ni tuja in se je ne bojim. Veselim se vsega. Dirke, dirkanja s slovensko ekipo.

Jan Polanc: Po Touru sem se sicer usedel na kolo, a ni bilo resnih treningov

Se mi zdi, da vsak kolesar drugače reagira po tritedenski dirki. Nekdo ima morda hitrejšo regeneracijo, drugi pa počasnejšo. Po Touru sem se sicer usedel na kolo, a ni bilo resnih treningov. Bolj osredotočen na počitek. Proga ni lahka, je tudi zelo tehnična. Veliko je ozkih cest. Pa nekaj dežja. Pomembna je vožnja v skupini, pozicije. Cilj je porabiti čim manj moči. Pomembno bo, da se bomo vozili v opredju in porabili čim manj moči.

Luka Pibernik: Fantje so v formi in se nimamo česa bati.

Morda nisem imel idealnega programa, a sem imel nekaj težav. Tudi sam osebno nisem bil povsem stoprocenten že pred svetovnim prvenstvom, vendar pa sem vesel, da sem zraven. Tukaj smo. S tako ekipo. Ti da dodatna krila. Upam, da bom pravi jaz in da bom dal na dirki tistih 110 procentov od sebe. Neka posebna izkušnja in velika čast je to. Mislim, da moramo samo pogumno v to. Fantje so v formi in se nimamo česa bati. Če bo šlo na moč, potem sta tukaj Tadej in Primož. Če bo šlo počasneje, je tu še Luka, ki je ravno tako v izjemni formi. Enodnevne dirke so zelo specifične. Ni tistih delov, kjer bi lahko popravil dirko. Če narediš napako, težko prideš nazaj. Zaenkrat so naši liderji bolj specializirani za etapne dirke. Težko je biti pameten. Bomo videli.

Domen Novak:  Moramo samo dati, po domače povedano, jajca na mizo.

Mislim, da je kar čast nastopati s temi kolesarji tukaj. Roglič, Pogačar. Vemo, kdo sta. Potem pa še vsi ostali. V ekipi imamo tri močne kolesarje, ki lahko zmagajo. Seveda bom moral narediti vse, da bodo med dirko potrošili čim manj energije. Najboljše bi bilo, da bi kar vlekli, saj je proga zelo taktična z ozkimi cestami. Če bomo spredaj, bomo trošili manj energije. Letos imamo res tri zelo dobre kolesarje. Ko sem bil del ekipe v Innsbrucku, smo imeli enega vrhunskega kolesarja, zdaj pa tri. Če bo sprint, je tu Mezgec, ki je na Touru pokazal, da lahko pride tudi čez klanec. Tu sta Roglič in Pogačar, ki lahko napadata. Moramo samo dati, po domače povedano, jajca na mizo, potem pa kolikor nese nese.

Luka Mezgec: To je nekakšen Liege-Bastogne-Liege s tehničnimi deli z dirke Amstel Gold Race

Že pred Tourom smo imeli v mislih svetovno prvenstvo. Sicer nismo vedeli, kje bomo dirkali, ali v Švici ali kje drugje. Zdaj se je izkazalo, da bo to v Italiji. Ko smo videli progo, sem dobil klic selektorja. V nedeljo bomo dali vse od sebe. Sodelovali bomo brez težav. Smo že večkrat dokazali, da to znamo, in da smo prijatelji, tako da se nedelje že veselim. Proga je zelo zahtevna. Fizično, pa tudi tehnično. Ozke ceste. Nimaš nekega predaha. Vsi mislimo, da bosta samo tista dva vzpona delala dirko, ampak tam se naredi samo manjša selekcija. Dirka pa se bo naredila tam, kjer se potem ne da več vrniti v ospredje. Torej, na ozkih ovinkastih cestah. Napovedujejo dež, kar zna začiniti dirko. Če bi moral opredeliti. To je nekakšen Liege-Bastogne-Liege s tehničnimi deli z dirke Amstel Gold Race. Vedno bo borba za pozicije. Ne smeš popuščati.

Jan Tratnik: V nedeljo bomo dali še vse, kar je v nogah.

Res je samo en dan za počitek po kronometru. Tega pač ne moremo spremeniti. Po kronometru se grem še malce razpeljati, da dam to kislino iz nog. V soboto bom počival in naredil slabo uro na kolesu. V nedeljo pa bomo dali še vse, kar je v nogah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ