Slovenci z odlično predstavo, Mohoriča odrezalo, Alaphilippe letel

Slovenci z odlično predstavo, Mohoriča odrezalo, Alaphilippe letel
27.09.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Drugič zapored je naslov svetovnega prvaka osvojil Julian Alaphilippe. Slovenci prikazali odlično predstavo, Matej Mohorič pa je zasedel 14. mesto. 88. svetovnega prvenstva je tako konec.

Ob zaključnem izzivu 88. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu so visoke cilje v kategoriji Elite med moškimi imeli tudi v slovenski osmerici. Moštvo je na tem prvenstvu po odhodu Andreja Hauptmana vodil Gorazd Štangelj.

Ta je na eni osrednjih enodnevnih dirk v letu zbral vseh sedem slovenskih članov svetovne serije. Dodal pa jim je še ta čas zagotovo najboljšega kolesarja v slovenskih klubih Davida Pera. 
Dogovor pred dirko je v ospredje postavil Mateja Mohoriča, ki je že dolgo pred tem prvenstvom napovedal, da bi rad na tej trasi v zahodnem delu Flandrije dobil svojo priložnost za katero se bo tudi posebej pripravil.

Olimpijski izziv v Tokyu je odpovedal že pred lanskim prvotnim terminom olimpijskih iger. Tudi za letošnjo dirko pod Fujijem je ostal pri svoji prvotni odločitvi. Pred tednom dni na evropskem prvenstvu na severu Italije v Trentu se vse ni postavilo kot bi se moralo. Motiv za flandrijski izziv pa je bil ogromen. Večji del reprezentance je bil na prizorišču že v sredo, kar se doslej ni dogajalo.

Večji del poteka zelo hitre dirke je vse potekalo po Štangljevih zamislih, zaključek pa ni prinesel končnega zadoščenja. Cestna kolajna Andreja Hauptmana tako tudi po dveh desetletjih ostaja edino slovensko odličje na mavričnem prvenstvu. 
Ključen je bil najbrž prvi napad, ko se je v ospredju znašla »dobitna kombinacija« 16 kolesarjev. Slovenija je tedaj imela zraven le Mohoriča.

Za drobec sekunde je zamudil Luka Mezgec, nekaj predaleč je bil tedaj Tadej Pogačar, ki je v tem letu dirko v Belgiji že dobil. V predzadnjem krogu je sledil dokončen napad novega, starega prvaka Francoza Juliena Alaphilippa, ki je bil uspešen. Vsi drugi so se lahko merili le za 2. mesto. O tem je odločala četverica. Matej Mohorič se je v cilj pripeljal na 14. mestu kar je njegov najboljši izid v kategoriji Elite na svetovnih prvenstvih:

"Ni šlo. Tako želeni cilj sem na koncu videl bolj mračno, saj me je povsem pobralo. Na začetku, ko nas je ostalo 16 sem celo pomislil, da bi napadel kot tedaj v Firenzah, ko sem zmagal med mlajšimi člani. Potem sem videl, da dobro da se nisem tako odločil. Želenega izida seveda ni, bi pa se zahvalil vsem reprezentančnim kolegom za njihovo delo. Že danes obljubim, da bom vedno ko bo možno to uslugo tudi vrnil."

Svoj dosežek s svetovnih prvenstev je na 18. mestu izboljšal tudi Jan Polanc. Nedvomno pa to nista mesti, ki bi zadovoljili slovenske želje. Ob Sloveniji so bili osmoljenci dneva še Italijani in Belgijci, ki so pred 800.000 gledalci ostali brez medalje. 
Čez leto dni bo svetovno prvenstvo v Avstraliji, še pred tem pa se bo kolesarska srenja merila za evropske naslove v Nemčiji.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ