Slovenija ima spomenik - Roglič slavil na Liege - Bastogne - Liege!

Slovenija ima spomenik - Roglič slavil na Liege - Bastogne - Liege!
04.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Padel je še en mejnik slovenskega kolesarstva, Primož Roglič je po dramatičnem zaključku slavil na ciljni črti v Liegu in dobil prvi spomenik v karieri in tudi prvega v zgodovini slovenskega kolesarstva. Pogačar 4., Mohorič 5.

Foto: Jumbo Visma

Izjemna dirka je za slovenskimi kolesarji, čeprav dirkanja na klasiki Liege - Bastogne - Liege do zadnjih 30 kilometrov ne bi mogli opisati s presežki, saj se prav veliko dramatičnega ni dogajalo do zadnjega vzpona na Roche - aux - Faucons.

Vsi favoriti so bili na položajih, ko je prišlo do neizogibnega napada Juliana Alaphilippa. Prvi mu je sledil Marc Hirschi, z nekaj težavami pa nato tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki sta do vrha vzpona in težkega razgibanega dela, ki je sledil, že ujel priključek.

Po pregledu posnetka so sodniki zaradi nevarnega šprinta in spremembe smeri Juliana Alaphilippa "degradirali" na 5. mesto, Pogačar in Mohorič sta dirko tako končala kot tretji in četrti!

Vsi štirje so složno sodelovali pri narekovanju tempa in imeli dobrih 20 sekund prednosti pred skupino 15 zasledovalcev, v kateri je glavnino dela opravil Mathieu van der Poel, precej pa mu je pomagal tudi Matej Mohorič.

V zadnjih dveh kilometrih je vodilna četverica malo taktizirala, zato se je Mohoriču do ciljne ravnine uspelo preseliti v ospredje, favorite je celo napadel, a je imel v nogah premalo nabojev, da bi ga »odneslo« do cilja.

Sledil je šprint, v katerem je bil Alaphilippe v najboljšem položaju, Hirschi se je zapletel z njim in zaprl tudi Pogačarja, ki je zato prej nehal s šprintom. Svetovni prvak je pet metrov pred ciljem že dvignil roki v zrak in začel slaviti zmago, a po desni strani Roglič ni obupal in je šprintal vse do ciljne črte, kar se mu je obrestovalo, saj je za nekaj centimetrov presenetil osuplega Francoza, ki kar ni mogel verjeti, na kako začetniški način je zapravil gotovo zmago.

Roglič se z napako Alaphilippa ni obremenjeval, lahko se je razveselil velike zmage, gotovo ene največjih v karieri, prve na spomenikih (klasikah velike peterice), s katero je potrdil svoj pedigre favorita tudi na enodnevnih klasikah.

Še sezono nazaj smo govorili, da Slovenija vsaj na enodnevnih dirkah še ni velesila, pogled na prvo peterico s tremi Slovenci na najstarejši enodnevni dirki svetovnega koledarja pa jasno kaže, da bo tudi na klasikah potrebno na Slovence še kako računati.

Zmaga na Liege - Bastogne - Liege je obliž na rane Rogliča, ki bo tako vsaj nekoliko lažje prebolel razočaranje s Toura, hkrati pa je Zasavec še enkrat pokazal, za kako neizprosnega borca gre. Slavimo lahko še en velik, zelo velik dan za slovensko kolesarstvo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ