Slovenija: 50 ur dela za nagrado najboljšemu

Slovenija: 50 ur dela za nagrado najboljšemu
15.06.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Zmagovalec dirke po Sloveniji bo prejel 3D natisnjeno in ročno zaključeno repliko najstarejšega znanega kolesa na svetu.

Že vse od leta 2017 organizatorji dirke po Sloveniji najboljšemu v skupnem seštevku podelijo 3D natisnjeno in ročno zaključeno repliko najstarejšega znanega kolesa na svetu. Gre za sodelovanje med organizatorji KK Adria Mobil in med Mestnim muzejem Ljubljana. Nagrada je torej replika 5200 let starega lesenega kolesa z osjo, ki so ga našli na Ljubljanskem barju.

"Replika tega izjemno natančno izdelanega kolesa se vsakokrat izdeluje v najsodobnejši 3D tehniki, za njegovo izdelavo pa je potrebno skoraj 50 ur zelo natančnega, celovitega in zahtevnega dela, katerega opravijo v ljubljanskem podjetju INTRI," so organizatorji zapisali v izjavi za javnost. Restavratorka Mestnega muzeja Ljubljana, Katarina Toman Kracina, sicer slikarka, ki je zasnovala pokal, nas je opozorila, da se model kolesa najprej tiska iz posebnih prašnih delcev na osnovi mavčnega odtisa originalnega kolesa, ki so ga naredili že pred časom v Nemčiji.

Natisnjen model nato muzejska restavratorka natančno pobarva, vse skupaj pa se še obdela in postavi na podstavek iz pleksi stekla. Organizatorji so še izpostavili, da: "Gravura pokala zmagovalca dirke Po Sloveniji je izdelana s pravimi zlatimi lističi, vsak pokal posebej pa ima tudi certifikat, saj želimo zgodbo te prestižne trofeje približati ne zgolj zmagovalcu dirke Po Sloveniji, pač pa celemu svetu."

Letošnja novost se skriva na hrbtišču pokala. Tam bodo vgravirana imena vseh dosedanjih zmagovalcev dirke po Sloveniji, ki bo doživela 26. izvedbo. Ne samo najboljši kolesarji, ampak tudi najboljši gostitelj dirke bo prejel repliko najstarejšega kolesa z ljubljanskega barja. Za ta naziv se bo letos potegovalo 31 občin skozi katere bo šla karavana. Lani je bil za najboljšega gostitelja razglašen Kamnik.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ