Slovenija: Na prenovljeni Glavni trg in v boj za sekunde

Slovenija: Na prenovljeni Glavni trg in v boj za sekunde
22.06.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

26. dirka po Sloveniji se bo končala v Novem mestu. Na prenovljenem Glavnem trgu. Diego Ulissi bo proslavil še drugo zmago v karieri na tej dirki. Odprt ostaja boj za najboljšega po točkah.

26. dirka po Sloveniji bo dobila še epilog. Trebnje bo gostilo zadnjo, peto etapo dirke. Cilj pa bo v Novem mestu. Tokrat spet na Glavnem trgu, ki so ga prenovili. Začelo se bo z zaprto vožnjo, potem pa bomo takoj videli leteči cilj na vrhu Čateža. Po nekaj manj kot desetih kilometrih. Sledil bo spust in še dva leteča cilja. Najprej Ivančna Gorica, potem spet Trebnje.

V Podturnu bo “bife”, potem pa se bo začel prvi izmed dveh kategoriziranih vzponov. Oba sta tretje kategorije. Prvi je Brezje. Na 542 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po nekaj manj kot 96 kilometrih. Vzpon je dolg 7,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,4 %. Sledil bo spust v Črnomelj, kjer bo tretji leteči cilj. 
Sledila bo še vožnja skozi Metliko, kjer bo na sporedu še četrti in obenem zadnji leteči cilj.

Potem pa se bo začel vzpon na Vahto. Gre za položnejši klanec, ki ga poznamo že z dirke za VN Adria Mobil. Na tisti dirki je na sporedu v prvem delu, tukaj pa bo v samem zaključku. Na 623 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 138,4 kilometrih dirkanja. Vzpon je dolg 8,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,7 %. 
Mnogi pravijo, da bo to etapa za sprinterje, a bodo morali obdržati stik z najboljšimi prav na tem vzponu.

Potem bo namreč sledil samo še spust in ravninski del vse do prenovljenega Glavnega trga v Novem mestu. Prvič so se po prenovljenem Glavnem trgu kolesarji podali v zaključku letošnje dirke za VN Adrie Mobila, ki jo je dobil domači adut Marko Kump. 
Skupni seštevek je znan. Diego Ulissi bo, če se ne zgodi kaj zares nepredvidljivega še drugič v karieri dobil dirko po Sloveniji.

Razlike med drugim in četrtim pa so majhne in bonifikacije na letečih ciljih bi lahko še prinesla spremembe. Visconti, Vlasov in Pogačar se bodo morda udarili za sleherno sekundo. Poleg tega ostaja odprt tudi boj za najboljšega po točkah. Trenutno za dve točki vodi Ulissi, a lahko Luka Mezgec računa na sprintersko zadnjo etapo.

Bogdan Fink: “Trebnje bo spet gostilo start. Potem pa Čatež in Ivančna Gorica. Pa v Belo krajino, Črnomelj, Metlika in Vahta. Prek Gorjancev bomo prišli v Novo mesto. Tokrat v zaključku je bo še tistih tradicionalnih krogov. Zato bo cilj takoj po spustu, na prenovljenem Glavnem trgu. To bo priložnost za sprinterje, ki pa se bodo morali na Vahto kar potruditi. Tudi ekipe jih bodo morale na zadnjem spustu potegniti v ospredje.”

Skupni seštevek po 4. etapi dirke po Sloveniji

1. Diego Ulissi (Ita, UAE Team Emirates) 15:39:28
2. Giovanni Visconti (Ita, Neri Sottoli-Selle Italia) +0:22
3. Aleksander Vlasov (Rus, Gazprom Rusvelo) 0:25
4. Tadej Pogačar (Slo, UAE Team Emirates) 0:30
5. Andrea Vendrame (Ita, Androni Giocatolli) 1:04
6. Esteban Chaves (Kol, Mitchelton Scott) 1:08
7. Fausto Masnada (Ita, Androni Giocatolli) 1:14
8. Ben Hermans (Bel, Israel Cycling Team) 2:14
9. Jan Polanc (Slo, UAE Team Emirates) 2:58
10. Radoslav Rogina (Hrv, Adria Mobil) 4:49

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ