Slovenija: Za kraljevsko etapo Kamniška majolika

Slovenija: Za kraljevsko etapo Kamniška majolika
11.06.2018 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Kraljevska etapa se bo tokrat končala v Kamniku in tam bo etapni zmagovalec prejel Kamniško majoliko.

Kraljevska etapa na dirki po Sloveniji se bo tokrat začela v Ljubljani. Po 155 kilometrih dirkanja pa bo cilj gostil Kamnik. Vmes bodo morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej vzpon druge kategorije na Jezersko. Takoj zatem se bodo kolesarji podali na Pavličevo sedlo. Vzpon prve kategorije na 1338 metrih nadmorske višine bodo prečkali po stotih kilometrih dirkanja. Po spustu bodo prišli v Luče in sledil bo še zadnji vzpon. Govorimo o klancu druge kategorije na Volovljek. Zatem se bodo kolesarji samo še spustili v Kamnik. Najboljši v etapi pa bo prejel Kamniško majoliko.

"Pokal, ki ga bo prejel zmagovalec četrte etape s ciljem v Kamniku bo v celoti delo slikarke Irene Radej. Ta je vso svojo delovno dobo delala v Svitu, kjer so izdelovali kamniško keramiko," so pojasnili na uradni spletni strani dirke po Sloveniji. In, kako nastane Kamniška majolika? "
Kamniška majolika nastane tako, da je izdelek potrebno najprej vliti, ročno oblikovati livček in dodati kapljico ter pikice. Izdelek se prvič odžge v peči na 980°C, potem pa je treba ta tako imenovani biskvitni izdelek še poslikati s podglazurnimi barvami. Izdelek se nato glazira in ponovno odžge v peči, kjer se glazura stali in zasveti ter poveže barve s podlago. S tem se zaščiti tudi črepinja in izdelek je primeren za okras in uporabo."

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ