Slovenija: Za vsako etapo pokal, vezan na kraj

Slovenija: Za vsako etapo pokal, vezan na kraj
12.06.2017 AVTOR: D. Z.
"Zmagovalci letošnjih etap na dirki Po Sloveniji bodo prijeli prav posebne pokale, ki so tematsko vezani na kraj," so sporočili organizatorji dirke po Sloveniji.

Dirka po Sloveniji je vse bliže. 15. junija bo na sporedu 1. etapa, ki se bo začela v Kopru. Organizatorji dirke postopoma razkrivajo nekatere podrobnosti. Zdaj so to nagrade za etapne zmagovalce, ki bodo vsekakor nekaj posebnega.

“Zmagovalca etape v Novem mestu čaka replika situle, ki so jo izdelali v Rogaški steklarni in je simbol Novega mesta, ” so še sporočili. Zakaj prav tak pokal? “Gre za simbol Novega mesta, za znamenito vaško situlo, ki izvira iz obdobja halštata (starejša železna doba), in je verjetno nastala že v 5. stoletju pred našim štetjem. Kot piše v uradnih virih, je situla pravzaprav obredna posoda, s pritrjenim ročajem in po navadi okrašena z reliefnimi podobami in ornamenti, ” so pojasnili v izjavi za javnost in dodali:

“V obdobju halštata pa je bila najverjetneje namenjena točenju pijače na slovesnostih. Pravzaprav si bolj primerne trofeje kolesarski matadorji letos skorajda ne morejo zamisliti. ” V Sloveniji so odkrili okrog 22 situl, predvsem v Novem mestu, Grosuplju in Vačah: “Najdene predmete danes hranijo tudi v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, na njihovo pobudo pa je bilo Novo mesto že leta 2006 tudi poimenovano za mesto situl. Kot zanimivost dodajmo še, da so Novomeščani svojo situlo celo upodobili v nadnaravni velikosti na eni izmed novomeških cestnih vpadnic.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ