Slovenska 2. etapa: Sprint, pobeg ali celo kaj resnejšega?

Slovenska 2. etapa: Sprint, pobeg ali celo kaj resnejšega?
13.06.2024 AVTOR: DZ, vir: Dirka po Sloveniji

Če je bila prva etapa na dirki po Sloveniji povsem ravninska in pravega vprašanja glede razpleta ni bilo, bo nekoliko drugače v drugi etapi, v kateri sprinterji sicer računajo na uspeh ...

2. etapa. Sprinterji upajo, da se bodo lahko še drugič v dveh dneh borili za uspeh. Ubežniki upajo na eno izmed tistih redkih priložnosti, ki se ponuja na krajših etapnih dirkah. Svoje bi lahko dodali mojstri za tehnično zahtevne zaključku, ki lahko zdržijo tudi čez vzpone in so potem dovolj hitri v sprintih. Kolesarji, ki se želijo boriti za visoka mesta v skupnem seštevku ob koncu dirke pa bodo morali biti vsekakor zelo pozorni.

Veliko scenarijev je mogočih v drugi etapi dirke po Sloveniji. Ta se bo začela v Žalcu, končala pa v Rogaški Slatini, ki je že tradicionalni gostitelj dirke po Sloveniji. “Tradicionalna štajerska klasika.” Tako so prav zaradi že dobro poznanih cest, čeprav vedno nekaj dodajo in obrnejo drugo etapo poimenovali organizatorji. Tehnično zahteven zaključek kolesarji zelo dobro poznajo, predtem pa bo etapa tudi po številu vzponov nekoliko zahtevnejša, kot so bile ponavadi etape, ki so se končale v Rogaški Slatini.

Na voljo bodo trije leteči sprinti. Prvi že po 15,5 km dirkanja v Braslovčah. Drugi bo v Šantjurju na 119,5 km in tretji v Šmarju pri Jelšah po prevoženih 140 kilometrih. Poleg teh bodo na trasi še še trije sprinti za posebne nagrade. Prvi bo v Vojniku na 69 kilometru. Drugi v Štorah na 110,5 km in tretji na Spodnjem Vrhu po odpeljanih 124,2 km. Prvi del sicer 177,9 km dolge etape prek Šoštanja, Velenja, Celja in do Laškega bo sicer nekoliko lažji.

Laško pa bo po skoraj 90 kilometrih predstavljalo izhodiščno točko za dobro poznan vzpon na Celjsko kočo. Na 721 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 96 kilometrih dirkanja. Vzpon je uradno dolg 7,6 km, povprečni naklon pa je 6,3-odstoten. Sledil bo spust in bolj razgiban del do vstopa v Rogaško Slatino na 165 kilometru. Potem pa poznane ceste in sprint za zmago.

“Čeprav je od vrha pa do cilja v Rogaški Slatini še dolga trasa, bi znal vzpon pomembno vplivati na razplet etape. Ob dejstvu, da je na trideseti dirki Po Sloveniji na startu zelo veliko kolesarjev, pričakujemo veliko taktičnih zamisli najboljših ekip in ogromno napadov na etapno ali skupno zmago. Vsaka odščipnjena sekunda bo namreč dobrodošla v boju za končno zmago,” so organizatorji zapisali na uradni spletni strani. Kolesarji bodo morali v tej etapi premagati 2480 metrov nadmorske višine. Dylan Groenewegen bo nosil zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Podatki, 2. etapa: Žalec-Rogaška Slatina
Dolžina: 177,9 km
Nadmorska višina: 793 m
Start: Žalec, 10:30
Cilj: Rogaška Slatina, 14:40-15:20
Prenos: 13:00-15:00 (RTV Slovenija, Eurosport)

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ