SloXcup: XC Kočevje prihaja desetič

SloXcup: XC Kočevje prihaja desetič
26.05.2023 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Zadnji majski konec tedna pripravlja KD Melamin v MTB trail centru Kočevje dvodnevno dirko z vrhuncem v nedeljo, ko bo na slovenskih tleh še tretja dirka prve kategorije UCI.

Teden dni po jubilejnem, že 25. Kamniškem krosu, bomo praznovali še desetletnico XC Kočevje. MTB trail center Kočevje je postal že klasično prizorišče te velike dirke, ki je od leta 2017 vpisana v koledar UCI. Prvič kot dirka UCI C2, od 2018 pa je prve kategorije. V teh letih ni odpadla niti v pandemičnih časih, leta 2020 so jo organizirali avgusta. To sezono se ob jubileju vračajo h klasični progi, a so dodali nekaj novosti.

Krajši vzpon in kak skok več

Organizator je prisluhnil tekmovalcev, ki vzpona po delu Friderika niso vzeli za svojega. Tako bo letos klanec krajši, na 4.100 metrov dolgem velikem krogu se bo nabralo okroglih 150 višinskih metrov. A klasično progo so v bližini rock gardna popestrili s krajšim, približno polmetrskim skokom, ki mu takoj sledi zavoj.

Mlajši dirkajo na krajših progah. V domeni Kolesarske zveze Slovenije bo letos četrtič pripravljen tehnični poligon. Tokrat bo v neposredni bližini trase, prvič pa na travnati podlagi. Vaje bodo seveda prilagojene terenu.

Falanga fantov z južne poloble

Med člani, ki so se uvrstili v prvo deseterico v Kamniku manjkata samo drugi Daniele Braidot, sicer že dvakratni zmagovalec v Kočevju, in deveti Edoardo Donetto.

Zmagovalec Kamnika Sam Fox (Team Bridgelane) ne bo imel proste poti do zmage, čeprav je prejšnji teden navdušil. Dmytro Titarenko dirka za ukrajinsko reprezentanco, v Kamniku je bil tretji, Caleb Bottcher (Manawatu Mountain Bike Club NZ) z Nove Zelandije četrti. Peti Rok Naglič (Calcit Bike Team), zmagovalec XC Kočevja leta 2017, je bil lani tu odličen drugi. V Kočevju bo novozelandska ekipa Talley's-Kiwi MTB Collective, ki smo jo dobro spoznali v Vrtojbi: Jacob Turner je bil peti, James Officer deveti.

Od ostalih Slovencev pričakujemo največ od Jakoba Klemenčiča (MBK Črni Vrh) in Matica Kranjca Žagarja (Calcit Bike Team), ki vodita v točkovanju SloXcup v kategoriji mlajših članov pod 23 let. V skupni konkurenci članov je sicer najboljši Naglič.

V SloXcup se s cestnega kolesa po dveh letih vrača Mihael Štajnar (Meblojogi-Pro Concrete), aktualni državni prvak v ciklokrosu in še kot mlajši član suvereni zmagovalec državnega prvaka v olimpijskem krosu leta 2021. Z gorskim kolesom je sicer nazadnje dirkal v Poreču na MTB ZLIK in zdaj upa, da bo do nedelje ostal zdrav.

Na štartu spet obe najboljši Slovenki

Po prostem prejšnjem koncu tedna se v SloXcup vrača Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix), s štirimi zmagami najuspešnejša tekmovalka v Kočevju, s tremi ji sledi Jana Belomojna, ki pa je v Kočevju ne bo. Glavna konkurentka Tanji Žakelj bo tako Vita Movrin (Trinx Factory Team). Opogumljena je lahko z zmago v Kamniku in odličnim začetkom na dirki svetovnega pokala v Novem Mestu, kjer je morala slednjič odstopiti zaradi bolečin – posledic padca na državnem prvenstvu v eliminatorju v Idriji.

Mia Cameron (Talley's-Kiwi MTB Collective) je bila v Vrtojbi četrta z dobro minuto zaostanka za Vito, a bo treba nanjo paziti, nekaj točk izven stoterice na lestvici UCI je še Avstrijka Corina Druml (KTM Factory MTB Team).

V nedeljo tudi mladinske kategorije

Tudi v mladinski konkurenci je mednarodna konkurenca široka, tekmovalci prihajajo iz sedmih držav. Glavni favorit je Žan Pahor (Energijateam.com), ki je zaradi odsotnosti v Idriji sicer drugi v pokalnem točkovanju. Vodi Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je letos lepo napredoval.

Med mladinkami v SloXcup močno vodi Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), zmagovalka v Kamniku in Idriji. Do padca ji je šlo dobro tudi v Vrtojbi. Vsekakor je prva favoritinja tudi v Kočevju, čeprav bo na štartu tudi zmagovalka iz Vrtojbe, Novozelandka Marta Laurie (Talley's-Kiwi MTB Collective).

Spet se obeta trd boj med mlajšimi mladinci, ki so v skupnem seštevku tesno skupaj. Po poškodbi se vrača zmagovalec Vrtojbe Luka Maksimović (Energijateam.com), ki je zadnji dve dirki izpustil in tako precej zaostaja.

Vodi Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki letos še ni zmagal, a je pokazal izjemno formo na kratkem krosu v Idriji, v Kamniku je bil na četrtem mestu najuspešnejši Slovenec – treh Avstrijcev tokrat ne bo. Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) bi bil ob zmagi v Idriji bržkone vodilni v skupnem seštevku, a domače kamniške dirke ni končal.

Med mlajšimi mladinkami se vrača Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija), ki je bil prejšnji teden druga v Santi Susanni v Kataloniji. Bo kos Maruši Terezi Šerkezi (Rajd Ljubljana), ki je v Kamniku močno zmagala z minuto in 44 sekundami pred leto dni mlajšo Evo Terpin (Rajd Ljubljana), sicer državno prvakinjo v kratkem krosu v Idriji?

Sobota za dečke in deklice, mlajše od 15 let

V teh kategorijah, sodeč po rezultatih v Kamniku, dobro kaže domačinom iz MTB trail centra Kočevje, ki so jih zelo dobro izšolali v MTB šoli Kočevje.

Mlajši od trinajst let se bodo tudi v Kočevju preizkusili na spretnostnem poligonu, kjer bo Kolesarska zveza Slovenije predstavila tudi kako novo vajo iz na začetku sezone predstavljenega priročnika. Preizkušnje bodo seveda prilagojene travnati podlagi.

Enajst let in deset odličnih dirk

Po urbanem idrijskem kratkem krosu ter eliminatorju in skoraj mestni progi v Kamniku se torej ta konec tedna spet solimo na povsem naravne podlage in nekaj streljajev od strogega mestnega središča. Vseeno se ne gre bati za odlično vzdušje v MTB trail centru Kočevje. Ob desetem jubileju, prva dirka je bila leta 2013, in sicer za državno prvenstvo, pripravljajo kako presenečenje in dobro vzdušje v MTB Baru Kočevje, prav ob progi.

Na voljo za nakup bodo tudi izdelki, s katerimi lahko podprete delovanje gorskokolesarskega pogona v Kočevju, ki daje v tem zadnjem desetletju odlične rezultate.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
olimpijski kros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ