Sneg, mraz, skrajšana etapa in sprint Bouhannija

Sneg, mraz, skrajšana etapa in sprint Bouhannija
23.03.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Kataloniji so morali organizatorji skrajšati etapo. Sprint pa je dobil Nacer Bouhanni. Vodstvo je obdržal Tejay Van Garderen.

Na dirki po Kataloniji je bila na sporedu četrta etapa. Začeti bi se morala na 1177 metrov visokem vzponu LLivia in končati v Igualadi.

A sicer 194 kilometrov dolgo preizkušnjo so morali organizatorji skrajšati za dobrih 60 kilometrov. Razlog? Sneženje in mraz. Večje spremembe pri tem ni bilo, saj je do tam trasa večinoma potekala navzdol. Nov start je gostil kraj Montierrer. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Najprej vzpon tretje kategorije, 15 km pred ciljem pa je sledil še vrh 732 metrov visokega vzpona druge kategorije.

Govorimo o klancu Turo del Puig. Sledil je samo še spust proti cilju in krajši ravninski odsek. Etapo je zaznamovala peterica ubežnikov, ki so jo sestavljali Diego Rubio (Caja Rural), Jos é Gon çalves (Katjuša-Alpecin), Matteo Bono (UAE Team Emirates), Martijn Keizer (LottoNl-Jumbo) in Juan Osorio (Manzana Postobon). Ti so napadli po dobri uri dirkanja, potem pa so si uspeli v kratkem času privoziti dobre tri minute prednosti.

Sledil je organiziran lov v glavnini, ki so ga vodili kolesarji moštev BMC in Lotto Soudal. 30 km pred ciljem je v glavnini prišlo do padca, v katerega je bil vpleten tudi Rus Ilnur Zakarin, ki pa je hitro ujel glavnino. Zakarin je etapo sicer končal, vendar pa so iz Katjuše sporočili, da zaradi poškodovanega kolka v peti etapi ne bo nastopil. Še pred zadnjim vzponom je glavnina ubežnike ujela in tako smo na vzponu videli nove napade.

Poskušali so Cataldo, Fuglsang, Bardet, Martin … A predvsem moštvi Sky in Trek Segafredo sta narekovali oster ritem, tako da so bili vsi poskusi nevtralizirani. Do vrha vzpona tako nihče ni uspel narediti občutnejše razlike. Na spustu sta precej več tvegala pred etapo šesti Marc Soler in David Gaudu. Kmalu sta se jima pridružila še Alejandro Valverde in Christopher Froome. Večje prednosti pa si četverica ni uspela privoziti.

Dobrih pet kilometrov pred ciljem jih je glavnina ujela in obetal se je sprint. Pobudo pri sestavljanju vlaka so prevzeli člani moštva FDJ, ki so teren pripravljali zmagovalcu prve etape Davidu Cimolaiju. Italijan je imel ob sebi odlično podporo. Zadnji pomočnik se mu je umaknil dobrih dvesto metrov pred ciljem. A tokrat je naletel na premočnega nasprotnika. Nacer Bouhanni je imel po 134 kilometrih dirkanja več moči.

Slavil je prepričljivo zmago. Davide Cimolai je bil drugi, tretji pa Daryl Impey. Slovencev ni bilo v ospredju. Jani Brajkovič je bil 134., Domen Novak pa 154. V skupnem seštevku ima Tejay Van Garderen dan pred gorsko etapo 41 sekund prednosti pred Samuelom Sanchezom in 44 perd Geraintom Thomasom. Sledijo Valverde, Froome, Soler, Contador, Yates, Mollema in Pantano.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ