Soča outdoor festival z bogatejšim programom in več obiskovalci

Soča outdoor festival z bogatejšim programom in več obiskovalci
07.07.2014 AVTOR: Švigelj Uroš
Ljubitelji teka in gorskega kolesarjenja so lahko ta vikend uživali v vročem festivalskem dogajanju ob reki Soči. Na dveh lokacijah in v še znosni poletni pripeki, se je po ogrevalnem tednu odvrtel nepozaben vikend.

Soča outdoor festival se je po dobrem tednu spremljevalnega programa zaključil z vročim tekmovalno zaznamovanim vikendom v katerem so na svoj račun prišli tekači, plezalci, jadralci, zmajarji, MTB maratonci vsegorski in enduro kolesarji, tekmovalci v krosu na izpadanje in „singlespeederji “.

Enoprestavniki in eliminator

In ravno fantje (in žal nobeno dekle) na enoprestavnikih so v petek zvečer prvi poskrbeli za zabavo gledalcev v Kobaridu. Na drugem neuradnem državnem prvenstvu z enoprestavniki smo se tokrat zbrali štirje lastniki koles brez menjalnikov in med svoje vrste sprejeli še dva tekmovalca, ki sta obljubila, da se ne bosta dotikala prestavnih ročic. Za kolesa in lastnike z zgolj dvema zobnikoma (ali pa še kakšnim manj tam zgoraj) je značilno, da se nenapisana pravila vsakokrat malce spremenijo. Proga je bila enaka kot pri eliminatorju, le da je bilo potrebno prevoziti pet krogov in na koncu vsakega opraviti obvezen pit-stop postanek. Za nameček se je tekmovalcem pridružila velika plišasta žirafa, ki jo je moral vsak tekmovalec en krog tovoriti na hrbtu. Pri vrtenju pedal, hitremu pitju gazirane pijače in prenašanju žirafe je šlo najbolje Daniju Kovačiču, Uroša – Ložar in Švigelj sta nazdravila za drugo in tretje mesto. Sandi Ornik, ki je bil po štirih krogih na prvem mestu, je moral čakati na prevzem žirafe in se zadovoljiti s četrtim mestom. Nande Žefran pa je vedel, da ga naslednji dan čaka delo na outdoor sejmišču in se je postankov v pit-stopih lotil z nekaj kaplijcami zdrave pameti.

Na eliminatorju res ni bilo gneče, so se pa na njemu zbrali dobri tekmovalci in v finalu članov so se pomerila znana imena. Miha Halzer (Energijateam.com) je minutni krog premagal prvi, sledil mu je Blaž Vrbnjak (KD Hrastnik). Kevin Berginc (Unior Tools Team) in Rok Skaza (KD Hrastnik) sta tik pred koncem zapletla, končala na tleh in zaključila na tretjem in četrtem mestu.

Za zabavo pozno v noč sta poskrbela koncerta skupin TeStress in Carpe Diem, ki pa so ga morali nekateri zapustiti malce prej, saj jih je naslednji dan čakal Vzajenma Alpe Adria tek in MTB maraton. Tekači so si lahko izbrali poljubno število 2,5 kilometra dolgih krogov, kar je pritegnilo tudi številne začetnike in začetnice.


Več tekmovalcev na maratonu

Maraton je kolesarje in kolesarke popeljal na planino Razor, iz katere so se spustili na Tolminske Ravne, v Zadlaz, se dvignili skoraj do Čadrga, se spustili v Polog proti Zatolminu in nazaj na sotočje Soče in Tolminke. Žledolom je bil kriv, da je bilo na progi nekaj več asfalta, so pa bili zato vse ostale potke in enoslednice zgrajene in urejene na novo ter ponujale atraktivnejšo vožnjo. Tisti, ki niso tekmovali so verjetno opazili hudo opustošenje rastja in se zavedli, koliko dela je bilo vloženega, za realizacijo maratona. Zmagovalec Daniele Braidot (italijanska reprezentanca) je za okroglo minuto ugnal Miho Halzerja (Energijateam.com), ki je pripeljav cilj minuto pred Lenartom Nočem (Uni Team). Pri ženskah je brez presenečenj zmagala Tanja Žakelj (Unior Tools Team), ki je ugnala Natalijo Anderluh (Bicikel.com) in Švicarko Simone Schaerer.

jadranje

Razstavišče,  plezalci, jadralci in zmajarji
 

Na sotočju je bil celotni vikend tudi razstavni prostor, kjer so se predstavljali različni izdelki, od športne prehrane, obutve, do koles in kolesarske opreme. Če so se kolesarji in tekači ozrli proti nebu, so videli zmajarje in jadralce, ki so se merili v Speedglidingu in Hitrostnih preletih z jadralnimi padali. Zanimivo, razburljivo in malce noro, za tiste, ki ne poznamo teh športov. Zvečer se je zopet splačalo premakniti v Kobarid, kjer je potekala plezalna bitka na umetnih balvanih. Ob desetih je koncertno žurko začela skupina NiJE in nas ogrela za koncertni vrhunec s skupono Tabu.
ffd

Trail tek in enduro dirka 

Nedeljsko jutro je bilo namenjeno trail tekačem, ki so se lahko podali na krajši Tolminka Trail Run, ns katerem je bilo potrebno pred ciljnim šprintom še prebroditi Tolminko. 14-kilometrsko razdaljo je najhitreje pretekla Saša Pisk, pred Urško Robnik in Katarino Ipavec. Med tekači je šlo najbolje Luki Kramariču, ki je ugnal Klemena Matkoviča in Mitjo Glescičo. Daljša trasa – Soča Trail Run, pa je bila speljana še do Volčanskega mostu in na Mengore. Kar 28 kilometrov razgibanega terena je bilo najbolj naklonjeno nogam Lorete Kmet, ki sta ji sledili Asia Moacco in Urška Ahac. Najhitrejši par copat je imel na nogah Sebastjan Zarnik, ki je za dobre tri minute ugnal Roka Bratino (oba KGT Papež), Italijana Marca Visintinija pa za kar trinajst minut.


Največja kolesarska novost festivala je bila SloEnduro tekma, na kateri so se kolesarji in kolesarke pomerili v na treh etapah na pobočjih Kolovrata. Enduro je bil med zahtevnejšimi, a kaj več se na popolnoma oguljenemu hribu, med podrtimi drevesi, ni uspelo urediti. Malce so jih zagodle še merilne naprave in na koncu so šteli le časi po koncu prve etape. Savila sta Nejc Rutar (Unior Tools Team) in Zarja Černilogar (KK Črn Trn).


Tekmovanja so bila le del festivalskega športnega dogajanja, saj je bilo na Soča Outdoor festivalu poskrbljeno tudi za pohodnike in kolesarje, ki imajo rajši vodene ture, pa naj bodo te enostavne ali zahtevne celodnevne preizkušnje. Piko na i je dodalo še pravo poletno vreme – pravi kontrast lanskoletnemu jesenskemu hladu. Želimo le, da se bomo prihodnje leto lahko ponovno ohladili v smaragdni reki, prej pa tekli, kolesarili, plezali ali jadrali.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ