Sodnik odločil - dokazi iz Operacije Puerto na voljo protidopinškim agencijam

Sodnik odločil - dokazi iz Operacije Puerto na voljo protidopinškim agencijam
14.06.2016 AVTOR: Matej Zalar
Sodnik v Madridu je razveljavil prvotno odločitev, da se 211 vrečk s krvjo uniči, in hkrati določil, da jih lahko preiščejo tudi antidopinške oblasti v državah.

Prva odločitev je prišla aprila 2013, ko je bilo določeno, da se bodo vrečke s krvjo iz Operacije Puerto uničile. A po pritožbi je sodnik v Madridu odločitev razveljavil in hkrati dovolil antidopinškim organizacijam UCI-ja ter antidopinški zvezi v Italiji in Španiji, da analizira vrečke s krvjo in jih primerja s svojimi podatkovnimi bazami ter posledično razkrije dopinške grešnike. 

Eufemiano Fuentes, osrednja oseba v dopinškem kartelu v Operaciji Puerto, je bil oproščen vseh obtožb in se lahko vrne k opravljanju zdravniške prakse. Sodišče je namreč odločilo, da dajanje krvnih transfuzij samo po sebi ni prekršek proti javnemu zdravju, saj teoretično ne gre za zlorabo zdravila in posledično kršitve etične prakse zdravnika. 

To je osebna zmaga zanj, a športniki, ki so bili njegovi klienti, v teh dneh verjetno ne spijo najbolje. 211 vrečk s krvjo, trenutno spravljenih v antidopinškem laboratoriju v Barceloni, bo razposlano UCI-ju, španski kolesarski zvezi, WADI in italijanskemu olimpijskemu komiteju. Španski El Pais navaja, da naj bi šlo za vzorce 12 atletov in 23 kolesarjev. 

Spomnimo, WADA (mednarodna protidopinška organizacija) je lani dvignila časovni limit, v katerem športnik lahko prejme prepoved nastopanja zaradi dopinškega prekrška na 10 let. Današnja objava sodnikove odločitve je prišla le tri tedne po deseti obletnici razkritja Operacije Puerto, zato nihče izmed vpletenih športnikov ne more več prejeti naknadnega suspenza. Bodo pa organizacije vseeno testirale vse vzorce z DNK vzorci športnikov, ki jih imajo v svojih bazah, in imena grešnikov javno objavila kot nekakšno sramotilno metodo, čeprav objava ne bo imela za športnike nobenih otipljivih posledic. 

Tako je bilo v Operaciji Puerta, najbolj zloglasnem dopinškem škandalu, kaznovanih le nekaj kolesarjev, med njimi so bili Jan Ullrich, Jorg Jaksche, Alejandro Valverde, Michele Scarponi in Ivan Basso. Ko bo znan poln seznam Fuentesovih klientov, bo to zagotovo dvignilo kar nekaj dodatnega prahu. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ