Sonny Colbrelli do zmage s pomočjo Grege Boleta

Sonny Colbrelli do zmage s pomočjo Grege Boleta
12.04.2017 AVTOR: D. Z.
Nekakšen uvod v ardenske klasike predstavlja Barbantska puščica. Dobil jo je Sonny Colbrelli, sicer član Bahraina Meride. Ogromno pomoči mu je nudil Grega Bole. Jan Tratnik 35.

Letos je bila na sporedu že 57. Barbantska puščica. To je 197 kilometrov dolga dirka ekstra kategorije s 26 kratkimi, a dokaj strmimi vzponi od Leuvna do Overijsa.

V Belgiji so tako na svoj račun prišli nekoliko drugačni kolesarji, kot tisti, ki so blesteli na klasiki Pariz-Roubaix. Po krajšem premoru se je vrnil junak dirke po Flandriji Philippe Gilbert, na startu pa so bili tudi Luka Pibernik, Grega Bole, David Per in Jan Tratnik. Kmalu po startu je prišlo do pobega. V ospredju se je znašla šesterica kolesarjev. To skupino so sestavljali:

Jacques Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Lorenzo Rota (Bardiani CSF), Zak Dempster (Israel Cycling Academy), Christophe Prémont (Vérandas Willems-Crelan) in Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect). Kmalu je popustil Premont, peterica pa si je po vsega 27 kilometrih privozila skoraj sedem minut prednosti. Pri lovu so se organiziraličlani Quick Stepa in Sunweba in po 90 kilometrih dirkanja se je ta razlika zmanjšala na manj kot tri minute.

V ospredju je zaradi težav z verigo odpadel Dempster. Ob vstopu v zaključne tri kroge – do cilja je bilo še 65 kilometrov – so imeli ubežniki že manj kot minuto prednosti. Na vsakem izmed zaključnih krogov so morali kolesarji premagati pet vzponov. To so bili Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan in Schavei. Dobrih 40 kilometrov pred ciljem je sledil napad iz glavnine, ki ga je vodil Sonny Colbrelli. Sledila mu je dobra deseterica kolesarjev.

Ubežniki so bili hitro ujeti, v ospredju pa skupina, v kateri je bil tudi Grega Bole, ki je nesebično pomagal Colbrelliju. Obema so se pridružili še Benoot, Laurens De Plus, Dries Devenyns, Toms Skujins, Juul Jensen, Silvan Dillier, Bert-Jan Lindeman, Victor Campenaerts in Stijn Devolder. Ob vstopu v zadnji krog je v ospredju vztrajala še osmerica kolesarjev, glavnina pa je zaostajala za vsega 18 sekund.

Dva kilometra pred ciljem se je začel zadnji vzpon in tam so imeli ubežniki samo še deset sekund naskoka, tako da so imeli tudi v ozadju še možnosti za zmago. Iz ozadja sta se med ubežnike preselila Tim Wellens in lanski zmagovalec Peter Vakoč. Sledil je sprint, v katerem pa je bil Sonny Colbrelli najmočnejši, tako da je ekipi Bahrain Merida priboril prestižno zmago. Vakoč se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Tiesj Benoot.

Sledili so Wellens, Lindeman, Juul Jensen, Devenyns, Dillier, Campenaerts, De Plus, Matthews, Martens, Coquard, Gasparotto, Gilbert … Jan Tratnik je bil na koncu še najbolje uvrščeni Slovenec. Z zaostankom 16 sekund je zasedel 35. mesto. Luka Pibernik je bil 42. in Grega Bole 72. David Per je odstopil. Pred kolesarji so zdaj dirke Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ