Šov Egana Bernala v zahtevni etapi

Šov Egana Bernala v zahtevni etapi
03.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Egan Bernal je dobil zahtevno tretjo etapo na dirki La Route d’Occitanie. Velika premoč Ineosa.

"Kljub vsemu pa te zmaga vedno preseneti. Ekipa je opravila izjemno delo. Potem, ko smo pokazali tako premoč lahko z veseljem pogledujem proti Touru. Mislim, da smo si zmago zares zaslužili."
Egan Bernal

Na dirki La Route d’Occitanie so kolesarji premagali tretjo od štirih etap. Ta je bila tudi najtežja izmed vseh. Saint Gaudens je gostil start, cilj pa Col de Beyrede. Etapa je bila dolga dobrih 163 kilometrov. V prvem delu je bil na sporedu vzpon tretje kategorije, v drugem delu etape pa je šlo zares.

Po 93 kilometrih so kolesarji premagali Port de Bales. Govorimo o 19,4 km dolgem vzponu s 6,1-odstotnim povprečnim naklonom. Vrh pa na 1750 metrih nadmorske višine. Sledil je spust in Col de Peyresourde. Ravno ga gre za vzpon prve kategorije. Dolg je 9,7 km, povprečni naklon pa je 7,6-odstoten. Po spustu v Loudenvielle in do Camousa pa še zaključni klanec. Cilj je bil na 1419 metrih nadmorske višine. Govorimo o 10,9 km dolgem in v povprečju 7,2-odsotnem prelazu Beyrede.

Jasno je bilo, da se bodo za zmago udarili hribolazci. Predvsem Ineos je prišel na dirko z izjemno močno ekipo. Chris Froome, Egan Bernal, Pavel Sivakov … Zato je bilo jasno, da bodo prevzeli pobudo že od začetka etape. Res so narekovali oster ritem, tako da ubežniki večjih možnosti za uspeh niso imeli. Kolesarji Ineosa so hiter ritem narekovali tudi na zadnjem vzponu.

Skupina je hitro ujela še zadnjega izmed ubežnikov Bernarda, Jonathan Castroviejo, potem pa Chris Froome so narekovali vse hitrejši ritem, tako da do pravih napadov ni prišlo. Svoje je dodal še Pavel Sivakov in kilometer do cilja je Egan Bernal napadel. Slediti mu ni mogel nihče. "Vse smo stavili na Egana. Nismo želeli tvegati. Upali in verjeli smo, da imamo najmočnejšega kolesarja na dirki," je dejal športni direktor Ineosa Gabriel Rasch.

Bernal se je veselil zmage deset sekund pred kolegom Sivakovom. Tretji je bil Astanin Aleksander Vlasov s 17 sekundami zaostanka. Thibaut Pinot je izgubil 31 sekund. Ostali pa že več kot minuto. Mollema, Barguil, Porte, Bardet, Reichenbach, Valls … Froome je po nudenju pomoči popustil in je z zaostankom več kot petih minut na cilj prišel na 34. mestu.

Bernal je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. pred kolesarji je še ena nadvse razgibana etapa. "Z zmago sem zelo zadovoljen. Za to smo trdo delali. Da sem dosegel pravo formo. Kljub vsemu pa te zmaga vedno preseneti. Ekipa je opravila izjemno delo. Potem, ko smo pokazali tako premoč lahko z veseljem pogledujem proti Touru. Mislim, da smo si zmago zares zaslužili," je dejal Bernal.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ