Šov Juliana Alaphilippa v Pauju

Šov Juliana Alaphilippa v Pauju
19.07.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V Pauju je posamično vožnjo na čas izjemno odpeljal vodilni Julian Alaphilippe. Slavil je zmago in povečal vodstvo v skupnem seštevku. Jan Tratnik 16.

Na dirki po Franciji so kolesarji opravili s 13. etapo. To je bila posamična vožnja na čas, katere start in cilj je gostil Pau. Dolga je bila dobrih 27 kilometrov. Govorimo pa predvsem o izjemno razgibani in zato zahtevni preizkušnji, ki vsekakor ni bila pisana na kožo specialistom za vožnjo na čas. Kolesarji so startali v obratnem vrstnem redu kot so uvrščeni v skupnem seštevku.

Oba Slovenca sta vožnjo odpeljala zelo dobro. Matej Mohorič je bil 23., še boljši pa je bil Jan Tratnik, ki je etapo končal na 16. mestu. Za zmagovalcem je zaostal za 1:19. Zmagovalec pa za mnoge presenetljiv. Na progi se je najbolje znašel kar vodilni v skupnem seštevku Julian Alaphilppe. Francoz je branil rumeno majico na prav poseben dan za Tour de France.

Danes mineva natančno sto let od uvedbe rumene majice, ki jo je kot prvi oblekel Eugene Christophe. Alaphilippe pa je tokrat blestel in progo premagal v 35 minutah. Povprečna hitrost pa 46,629 km/h. Drugi je bil Geraint Thomas, ki je zaostal za 14 sekund. Potem pa so sledili Thomas De Gendt, ki je dolgo vodil, Rigoberto Uran, Richie Porte, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Kasper Asgreen in Enric Mas.

Tik pred ciljem pa je, potem ko je bil odlično na poti padel eden izmed favoritov za etapno zmago Wout van Aert. Član moštva Jumbo Visma je zletel v ograjo in pri tem utrpel hudo ureznino v mišici. Moral je odstopiti, a vendar se bo lahko pohvalil, da je na krstnem nastopu na dirki po Franciji dobil etapo.

Skupni seštevek? Alaphilippe je prednost pred drugim Thomasom še povečal. Zdaj ta znaša 1:26. Na tretje mesto se je po slabši predstavi Egana Bernala povzpel Steven Kruijswijk, ki zaostaja za 2:12. Sledijo Enric Mas, Bernal, Emanuel Buchmann, Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Nairo Quintana, Adam Yates, Dan Martin … Jan Tratnik je 76., Matej Mohorič pa 106.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ