Šov Jumbo Visme obudil spomine na Pariz Nico in van Aerta izstrelil do zmage

Šov Jumbo Visme obudil spomine na Pariz Nico in van Aerta izstrelil do zmage
05.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Do zadnjih 10 kilometrov smo spremljali zaspano četrto etapo dirke po Franciji, nato pa ognjemet. Jumbo Visma je ponovila ekipni napad s Pariz Nice in Wout van Aert se je v rumeni majici sam odpeljal do zmage.

Na etapi po bojiščih druge svetovne vojne od Dunkuerqa do Calaisa, prvi na francoskih tleh, smo na razgibanem terenu pričakovali več akcije, a vetra spet ni bilo, posledično pa tudi ne razlik v pelotonu vse do zadnjih kilometrov.

V pobegu sta bila Anthony Perez in Magnus Cort, ki je nabral še nekaj točk na gorskih ciljih in povečal svojo prednost v točkovanju za pikčasto majico, možnosti za etapni uspeh pa nista imela. Na zadnjem kategoriziranem vzponu, 10 km pred ciljem v Calaisu, smo pričakovali napade na najhitrejše šprinterje, denimo kolesarjev Trek Segafreda ali TotalEnergiesa, dobili pa smo nov šov Jumbo Visme.

Njihovi kolesarji so postavili šprinterski vlak na vznožju vzpona in se, podobno kot na Pariz Nici spomladi, z uigrano akcijo odpeljali tekmecem. Odlično delo je opravil Christophe Laporte, ko pa je do konca pospešil Tiesj Benoot, so se sami naprej odpeljali Wout van Aert, Jonas Vingegaard in Adam Yates, Primož Roglič pa je na žalost odpadel.







Trikrat drugo mesto je bilo preveč

Ravno to je bil razlog, da je pred vrhom vzpona van Aert sam še enkrat napadel in se odpeljal dvojcu kolesarjev, ki se bosta borila za vrh skupnega seštevka, pred glavnino pa je imel nosilec rumene majice okrog 10 sekund naskoka.

Vsi preostali kolesarji so se polovili med seboj, tudi Tadej Pogačar in Roglič sta bila v razredčeni glavnini, ki se je podala v lov za van Aertom. A je bil Belgijec, ki je bil že med etapo večkrat pri ekipnem avtomobilu in je očitno snoval zmagovalno taktiko, premočan za kolesarje šprinterskih ekip, kolikor jih je še ostalo v prvi skupini.

Ob vstopu v zadnji kilometer je imel še vedno več kot 15 sekund naskoka in po treh drugih mestih na letošnji dirki je bil čas, da nosilec rumene majice proslavi povsem zasluženo zmago: »Nisem več želel tvegati v šprintu, da še enkrat končam drugi. Imeli smo dober načrt z ekipo, dobro smo bili postavljeni na vznožju vzpona, nato je Natan van Hooijdonck močno pospešil, slišali smo, da se dogajajo razlike in pospešili smo do konca. Na vrhu vzpona nisem bil prepričan, če ne bi bilo bolje počakati Jonasa in Yatesa, a sem dal glavo dol in šel na polno do cilja.«

Šprint za drugo mesto v zasledovalni skupini je dobil Jasper Philipsen, ki je sicer mislil, da je slavil etapno zmago, očitno van Aerta v ospredju ni opazil. V prvi skupini je bil tudi Luka Mezgec, ki je v šprintu pomagal Michaelu Matthewsu, ta pa vnovič ni bil dovolj močan in je iztržil le deveto mesto.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta končala varno v prvi skupini in sta pred jutrišnjo etapo na kockah Pariz Roubaixa v zelo dobrem položaju. Z zanimanjem bomo jutri spremljali, če bo katera od ekip poizkusila slediti današnji taktiki Jumbo Visme in dirko postaviti na glavo.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ