Šov mojstrov za klasike in tesen obračun

Šov mojstrov za klasike in tesen obračun
18.10.2020 AVTOR: DZ, Sirotti

Dirka po Flandriji. Mathieu Van der Poel je v sprintu za malenkost premagal Wouta Van Aerta. Juliana Alaphilippa zbil motorist. Luka Mezgec 23.

Dirka po Flandriji. Ob cestah te velike klasike se ponavadi zbere skoraj milijon gledalcev. Tokrat jih seveda ni bilo. So bili pa kolesarji in vsekakor nadvse motivirani. Na startu sta bila tudi Luka Mezgec in Luka Pibernik. Pred kolesarji pa Pot od Antwerpna do Oudenaarda.

Po 80 kilometrih uvoda so se pričeli prvi klasični vzponi in tlakovani odseki, ki so tako zelo značilni za to preizkušnjo. Vsekakor smo lahko pričakovali izjemno dirko, zadnjo izmed velikih enodnevnih klasik v tej sezoni. Že od začetka so se vrstili napadi in izoblikovala se je šesterica ubežnikov:

Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe), Samuele Battistella (NTT Pro Cycling), Danny van Poppel (Circus-Wanty Gobert), Gijs Van Hoecke (CCC Team), Dimitri Peyskens (Bingoal-Wallonie Bruxelles) in Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise). Ko so si privozili skoraj osem minut prednosti, je tudi glavnina pospešila.

Dobrih sto kilometrov pred ciljem sicer 243 kilometrov dolge dirke so se začeli resnejši napadi. 50 kilometrov do cilja je bilo pobega konec in kmalu je pospešil tudi Julian Alaphilippe. Svetovnemu prvaku so se pridružili še nekateri kolesarji, kot sta Van Baarle in Bardet, a do Koppenberga so bili najboljši spet skupaj.

Potem pa odsek Steenbeekdries. Alaphilippe je spet pospešil, na zahtevnem spustu se mu je pridružil Van der Poel, kmalu zatem pa ju je ujel še Van Aert. Pričakovana trojica v ospredju, torej. A do cilja je bilo še skoraj 40 kilometrov. Hitro so združili moči. Potem pa so zapeljali mimo motorista, ki je bil del organizacijske ekipe.

Alaphilippe, ki je bil na tretjem mestu se je z desno ramo zaletel v motorista in padel. Dirke je bilo zanj konec. V bolečinah je obležal na tleh. Van Aert in Van der Poel sta ndaljevala z napadom in sodelovala, saj sta se zavedala, da lahko s skupnimi močmi prideta v ospredju do cilja.

Ne na Oude Kwaremontu ne na Paterbergu nista poskušala z napadom. Vzpone sta odpeljala v enakomernem ritmu, tako da je bilo jasno, da bosta za zmago obračunala v sprintu. Po zadnjem vzponu sta imela še slabo minuto prednosti pred zasledovalno skupino, ki je štela okrog 15 kolesarjev.

Tako sta imela tudi dovolj časa za taktiziranje. Velika tekmeca iz ciklokrosa sta zdaj ta boj prenesla na cesto. Ob vstopu v zadnji kilometer je bil v ospredju Van der Poel, Van Aert pa se je odločil, da ne gre več v ospredje. Seveda sta krepko zmanjšala hitrost, a skupinica iz ozadja ju vseeno ni več uspela ogroziti.

Van der Poel se je vseskozi oziral, kje je tekmec in kdaj bo začel s sprintom. Vseskozi je vozil po desni strani ob ograji, tako da je tekmecu prepušča prehitevanje po levi. Dvesto metrov pred ciljem sta začela s sprintom in šlo je za dvoboj mož na moža.

Sprint je bil zelo izenačen. Van der Poel pa je bil za malenkost hitrejši in se je tako veselil prestižne zmage. Drugi je bil Van Aert. Sprint prve zasledovalne skupinice pa je z osmimi sekundami zaostanka dobil Alexander Kristoff.

Sledili so Anthony Turgis, Dimitri Claeys, Oliver Naesen, Dylan Van Baarle, John Degenkolb, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Florian Senechal, Kasper Asgreen … V skupini, ki je zaostala za dobri dve minuti in pol pa je na cilj prišel tudi Luka Mezgec. Zasedel je 23. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ