Šov Primoža Rogliča in ekipe!

Šov Primoža Rogliča in ekipe!
09.08.2020 AVTOR: DZ

Primož Roglič je dobil tudi zadnjo, kraljevsko etapo na dirki po Ainu. V neposrednem boju je premagal Egana Bernala.

Tour de l’Ain oziroma dirka po Ainu se je končala s kraljevsko tretjo etapo, ki je potekala po poteh 15. etape prihajajoče dirke po Franciji. Zato je bila pravi preizkus za kolesarje, ki se nameravajo za rumeno majico boriti tudi na sloviti tritedenski preizkušnji. Primož Roglič je nosil rumeno majico in je pred etapo imel deset sekund prednosti pred Eganom Bernalom.

Spet smo lahko pričakovali veliki boj dveh zvezdnikov in dveh zvezdniških ekip. Pred kolesarsko karavano pa 143 kilometrov. Najprej ravninskih, potem pa so sledili trije zahtevnejši vzponu. Od 35 kilometra dalje so kolesarji vozili po trasi 15. etape dirke po Franciji. In po 79 kilometrih so prišli na vrh Pprvega klanca Montee de la Selle de Fromentelle (11 km, 8,5 %). Sledil je spust do Lochieuja in potem takoj vzpenjanje na Col de la Biche (6,4 km, 8,9 %).

Gre za vzpona prve kategorije. Potem pa spust do Culoza in zaključni klanec ekstra kategorije. DO 1501 metra nadmorske višine je kolesarje vodil 18 kilometrov dolg klanec s sedem odstotnim povprečnim naklonom. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, potem pa se je v pobeg vendarle podala skupina dobrih desetih kolesarjev. Na prvem izmed omenjenih vzponov je že prišlo do večje selekcije, tako v glavnini kot med ubežniki.

Po drugem klancu sta v ospredju ostala samo Bagioli in Bernard, medtem ko so v skupini z najboljšimi ritem narekovali kolesarji Ineosa. Očitno so pripravljali napad na zadnji klanec. V dolini do vznožja zaključnega klanca je oster ritem narekoval Geraint Thomas. Manj kot 15 kilometrov pred ciljem sta bila ubežnika ujeta, ritem pa je narekoval Amador, potem pa še Castroviejo.

Sledil je še Chris Froome, ki je svoje delo opravil devet kilometrov pred ciljem in kmalu se je krizi znašel tudi kapetan Egan Bernal. Skupaj s Stevenom Kruijswijkom sta bila na repu skupine z rumeno majico. Bernal se je uspel vrniti, a takrat je Jumbo Visma prevzela narekovanje ritma. Tom Dumoulin je opravil veliko dela in naenkrat je Bernal ostal v družbi štirih kolesarjev Jumbo Visme.

Sledili so še QUintana, Porte ter Dan Martin in Guillaume Martin. Roglič je imel dovolj moči, da je pogledal tudi Bernala, tri kilometre pred ciljem pa je napadel Richie Porte. A je veliko dela opravil George Bennett. Tudi na drugi Portov napad je Bennett odgovoril. V zaključku je sicer utrujeni Bernal vendarle napadel, a Roglič je imel pripravljen odgovor.

Počakal ga je in dvesto metrov pred ciljem pospešil. Veselil se je zanesljive zmage. "Nov težek dan. Ineos je naredil etapo težko na vzponih, vendar pa smo spet opravili izjemno delo, tako da sem lahko vse zaključil," je dejal Roglič. Bernal je za njim zaostal za štiri sekunde, tretji pa je bil Quintana. Sledili so Porte, Kruijswijk, Bennett, Dumoulin, Martin, Almeida …

Roglič se je po drugem mestu in dveh zmagah veselil tudi končne zmage. Na koncu je imel 18 sekund prednosti pred Bernalom, tretji Quintana je zaostal za 28 sekund. Premoč Jumba Visme sta s četrtim in petim mestom potrdila Kruijswijk in Bennett. Sledili so Mollema, ALmeida, Martin, Herrada, Aru in Dumoulin.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ