Šov Thibauta Pinota edina popestritev zelo mirne etape

Šov Thibauta Pinota edina popestritev zelo mirne etape
19.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Veliko smo si obetali od 13. etape dirke po Italiji, kljub skrajšani trasi pa so se favoriti v glavnini vnovič odločili za premirje. Thibaut Pinot je v ospredju napadal, a ostal brez zmage.

Še največ dogajanja je bilo na Giru danes dopoldne, ko so se kolesarji pregovarjali in dogovarjali z vodstvom dirke o skrajšanju etape, o čemer smo že pisali.

Ob 15. uri se je iz kraja Le Chable v Švici dirka vendarle začela, takoj smo videli napade in odcepila se je ubežna skupinica, poveljeval ji je Thibaut Pinot. Izkušeni Francoz je na svojem zadnjem Giru želel spomniti na najboljše čase, nenehno je napadal, a se mu to na koncu ni obrestovalo. Peterica ubežnikov (Pinot, Derek Gee, Einer Rubio, Jefferson Cepeda, Valentin Parret – Peintre) si je glavnino prednosti ustvarila na zahtevnem spustu s prvega vzpona na Croix de Coeur, kjer je bila cesta res ozka in spolzka.

V ospredju so dirkali na polno, v skupini pa je Ineos narekoval zelo previden tempo na spustu, ki je ustrezal vsem in proti ubežnikom so na poti navzdol izgubili več kot dve minuti. To je bilo dovolj, da so se lahko pomerili za etapno zmago na vrhu ciljnega vzpona na Crans Montani.

Rubio je v ospredje prvič prišel tik pred ciljno črto

Posledica Pinotovih napadov je bila, da sta ob njem hitro ostala le še Cepeda in Rubio. Vsakič, ko je Pinot skočil, je Cepeda pokril njegov napad, Rubio pa se je le držal v zavetrju. V zadnjih 500 metrov so vsi trije prišli skupaj in takrat se je trošenje moči Pinota in Cepede poznalo, Rubio je imel nekaj energije več na zalogi in veselil se je etapne zmage.

Iz glavnine sta napadla Hugh Carthy in kasneje še Eddie Dunbar, a sta si privozila le peščico sekund naskoka. Primož Roglič se ni premaknil iz zavetrja Gerainta Thomasa in od spopada, ki smo ga pričakovali in napovedovali, vnovič ni bilo nič.

Jutri je na sporedu nova šprinterska etapa, po 194 kilometrih se bo končala v Cassanu Magnagu.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ