SP Bergen: "Vzpon, ki ga še z avtom težko prevoziš"

SP Bergen: "Vzpon, ki ga še z avtom težko prevoziš"
14.09.2017 AVTOR: D. Z.
Bliža se svetovno prvenstvo. Kaj pa lahko kolesarji v Bergnu - poleg visokih cen, seveda - pričakujejo? Zagotovo neobičajno vožnjo na čas.

“Proga je milo rečeno drugačna. Nikoli še nismo bili tako severno. Nikoli še ni bila trasa izpeljana tako v mestu, ” je na novinarski konferenci dejal Martin Hvastija.

Nekdanji selektor članske vrste in zdaj selektor mlajših članov je traso dobro preučil. Govorimo o 19,1 km dolgem krogu. Člani bodo dirko začeli 40 kilometrov izven mesta in potem prišli na zaključne, tudi odločilne kroge. Prevozili jih bodo 12, skupno pa bodo morali premagati 276,5 km. Hvastija opozarja, da je zelo pomemben dejavnik prav trasa v mestu:

“So samo mestne ulice, križišča, tuneli in ovinki. Po profilu je krog tudi zelo zahteven. Morda je ta krog še najbolj podoben tistemu v Valkenburgu. Cilj je devet kilometrov po klancu ob obali. Težko bi predvideli razplet dirke. Vsekakor ne gre za tako težko progo kot v Firencah ali Ponferradi. Zato  bo treba biti na koncu tudi hiter, saj bo zmagovalec na cilj težko prišel sam. ” In potem je tu še trasa vožnje na čas.

Za vse kategorije z izjemo članske bo kronometer dokaj običajen, nadvse razgiban. Če pogledamo dolžino, potem najdemo zanimiv podatek. Mlajši člani bodo morali premagati 37 kilometrov, člani pa samo 31. A tu se skriva bistvena razlika. Člani se bodo za konec podali na zahteven vzpon. “Kronometer je še najbolj drugačen od vsega, kar smo bili do zdaj vajeni. Mogoče je trasa še najbolj podobna tisti z dirke po Sloveniji, ko so se lani kolesarji podali na Celjsko kočo, ” je še pojasnil Hvastija.

Takrat je z avtomobilom spremljal Jana Tratnik, enega izmed dveh slovenskih kolesarjev, ki bosta nastopila tudi na svetovnem prvenstvu. Drugi je seveda Primož Roglič, glavni slovenski adut. Tudi zaključek Rogliču vsekakor ustreza. “Člani bodo morali najprej premagati dva kratka kroga v Bergnu, potem pa še zaključni 3,4 km dolg klanec s skoraj 10-odstotnim povprečnim naklonom. Je tudi tehnično zelo zahteven. Serpentine so tako zelo strme, da se jih z avtom skorajda ne more izpeljati. Spremstvo je do vrha možno praktično samo z motorji. Z avti bo to skorajda nemogoče, ” je še zaključil Hvastija.

Video predstavitev zaključnega vzpona članske vožnje na čas

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ