SP kmalu tudi v kolesarski Flandriji

SP kmalu tudi v kolesarski Flandriji
27.09.2018 AVTOR: DZ

Kje bodo v naslednjih letih svetovna prvenstva? Yorkshire je včeraj predstavil trase. Leta 2020 bo SP v Švici, potem pa še v zares kolesarski Flandriji.

Organizatorji naslednjega svetovnega prvenstva, ki bo v Yorkshiru so včeraj v Avstriji predstavilil trase, ki jih bodo pripravili kolesarjem in kolesarkam. Govorimo o nadvse razgibanih progah, ki pa niso tako ekstremo zahtevne, kot so letošnje v Innsbrucku. Kaj pa v naslednjih letih? Za leto 2020 se je dolgo govorilo, da bo prvenstvo gostila italijanska Vicenza, vendar pa Italiji niso uspeli zagotoviti dovolj finančnih sredstev. Tako so ta “boj” dobili Švicarji. To bo že 11. svetovno prvenstvo, ki ga bodo gostili Švicarji. Nazadnje so ga leta 2009, ko je naslov v Mendrisiu v cestni vožnjo osvojil Cadel Evans, v kronometru pa nadvse prepričljivo Fabian Cancellara.

Jasno je, da bodo prvenstvo organizirali v francosko govorečem delu države. Pri UCI obljubljajo, da bo šlo za nadvse zahtevno traso, ki bo potekala v bližini uradnih prostorov Mednardone kolesarske zveze v Aiglu. Leta 2021 pa se bo svetovno prvenstvo še desetič v zgodovini vrnilo v Belgijo, natančneje v Flandrijo. Regionalna oblast je zagotovila 13 milijonov evrov od skupno 18,7 milijonov, kolikor jih bodo organizatorji porabili za izpeljavo prvenstva. Skoraj tri milijone bodo zagotovila mesta, ki bodo gostila starte posameznih dirk, preostala sredstva pa bodo organizatorji pridobili iz ostalih sponzorjev. Belgija je svetovno prvenstvo zadnjič gostila leta 2002, ko je prva postal Mario Cipollini.

Takrat sta blestela tudi Andrej Hauptman s četrtim in Zoran Klemenčič s petim mestom. Mednarodna kolesarska zveza je potrdila, da bo proga tista prava, tradicionalno flandrijska. Torej, kratki tlakovani vzponi. Cestna dirka naj bi se po poročanju nekaterih medijev začela v Antwerpnu in končala v univerzitetnem mestu Leuven. Kronometri naj bi se začeli v mestu Knokke Heist, cilj pa naj bi gostil Bruges. To bo tudi natančno stoto svetovno prvenstvo. Prvo so leta 1921 organizirali Danci. Prvo prvenstvo, namenjeno profesionalnim kolesarjem pa so izpeljali leta 1927 v Nurburgringu. Zdaj je tudi že jasno, da se bo prvenstvo tudi leta 2024 vrnilo v Švico.

Prihodnja svetovna prvenstva:
2019: Yorkshire
2020: Švica
2021: Flandrija
2024: Švica

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ