SP v Bergnu: Organizatorji v rdečih številkah!

SP v Bergnu: Organizatorji v rdečih številkah!
30.09.2017 AVTOR: D. Z.
Prav nič kaj dobre novice ne prihajajo iz Bergna. Organizatorji poročajo, da zaenkrat kaže, da so z organizacijo SP pridelali velik minus.

Že organizatorji svetovnega prvenstva v Ponferradi so poročali o velikih izgubah, medtem ko naj bi jih organizacija takrat stala dobrih 11 milijonov evrov.

Kaj pa se je zgodilo na Norveškem, na sicer odlično organiziranem svetovnem prvenstvu? Izjemni panoramski posnetki lepe norveške pokrajine, številni gledalci na obeh članskih preizkušnjah – kronometru in potem predvsem na cestni dirki, vzorno zaprte poti v središču Bergna in obenem odlično izpeljan javni prevoz, da domačini niso bili preveč prikrajšani za vsakdanje opravke …

Zdaj, ko je vsega konec, pa so organizatorji sporočili, da jim grozi bankrot, v težavah se je tako znašla Norveška kolesarska zveza. Glavni mož tega dogodka Helge Stormoen je za cyclingnews.com priznal: “Vsekakor bomo zaključili v rdečih številkah. ” Dodal je, da bodo za natančno oceno potrebovali še dva do tri tedne. So se pa očitno zatekli k množičnemu financiranju. Tak način pomoči je predlagala kolesarska navdušenka Kristin Solhaug, ki je bila prisotna na svetovnem prvenstvu.

“Bili smo na izjemnem dogodku. Mislim, da je veliko takih kot sem sama, ki bi radi nekaj prispevali, ” je dejala za norveško televizijo NRK. In tako so v torek zagnali aplikacijo Vipps. Prek tega so zbrali še dobrih 375 tisoč evrov. “To je neverjetna zgodba. To dokazuje, da je javnost uživala v teh trenutkih, in da je prvenstvo naredilo nekaj dobrega za ljudi v Bergnu, ” je dodal Stormoen. Obenem je po nekaterih negativnih odzivih na tak način zbiranja denarja poudaril, da so vse skupaj, vključno z aplikacijo sprožili kolesarski navdušenci.

A tudi to po vsej verjetnosti ne bo dovolj, da bi organizatorje rešilo pred bankrotom, saj naj bi jih po poročanju časopisa Bergens Tidende organizacija prvenstva stala skoraj 23,5 miijona evrov. Stormoen je potrdil, da je njihov proračun sprva znašal približno 16,5 milijona evrov. Zaradi težav z nekaterimi sponzorji pa se je leto pred prvenstvom ta proračun zmanjšal na dobrih 14 milijonov evrov. Tako so se organizatorji odločili, da se odpovejo določenim načrtovanim projektom. Nenazadnje s trase niso odstranili vseh ležečih policajev.

Organizatorje skrbi, da je bilo tudi nočitev manj od pričakovanj. Poleg tega so morali zaradi vse pogostejših terorističnih napadov povečati varnost, kar je vse skupaj še podražilo. “Po dogodih v Barceloni in drugje po svetu so se varnostne in policijske usluge krepko podražile, ” je še pojasnil Stormoen. Poleg tega so morali za kotizacijo Mednarodni kolesarski zvezi plačati dobrih sedem milijonov evrov. “Zdaj težko ocenimo vse skupaj. Zaenkrat še nimamo dokončnih številk o nočitvah in o stroških za policijo, ozvočenje in ostalih zadevah. Seznam je dolg, ” je še dodal Stormoen.

Priznal je, da se nameravajo po pomoč zateči tudi k norveški vladi: “Vsakič, kot se to zgodi v zimskih športih, jim pomagajo in dajo denar. ” V resnici pa je vlada delno že pomagala. Poleg Norveške kolesarke zveze in mesta Bergen (prispeval je 2,6 milijona evrov) je namreč eden izmed največjih vlagateljev, saj je prispevela dobrih 5,5 milijona evrov. “Svetovno prvenstvo v kolesarstvu je bil izjemen dogodek, vendar pa bi vas rad opomnil, da je država že prispevala 52 milijonov norveških kron. Pred poletjem so prejeli še deset milijonov kroon, skupaj pa kar 12 milijonov več, kot smo se sprva dogovorili, ” je poudaril predstavnik Ministrstva za kulturo Bard Folke Fredriksen.

Kaj pa zdaj? Norveški kolesarski zvezi grozi bankrot, pa čeprav so organizatorji navdušeni nad številom gledalcem. Po nekaterih podatkih naj bi si jih člansko cestno dirko v živo ogledalo krepko več kot sto tisoč. Članski kronometer pa več kot 20 tisoč. A na kolesarskih dirkah je obisk brezplačen. “To je bilo neverjetno. Na vse skupaj moraš gledati z dveh vidikov. Najprej. Priča smo bili devetnevnemu programu. Vsi so ob dirkah uživali. Če pogledaš širšo sliko. Celotnemu svetu smo odprli oči. Z vidika turizma je to za to območje neprecenljivo. Tu na Norveškem imamo Edvalda Boassona Hagna in Alexandra Kristoffa, vendar upamo, da se bo zdaj zanimanje za kolesarstvo še povečalo. Z vidika športa, pa tudi kolesarstvo kot oblika prevoza, ” je še dejal Stormoen: “Vsak lahko na to gleda kot na izgubo ali pa na uspeh. Za Bergen smo spisali novo zgodbo. Tega ne moreš gledati samo skozi račune.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ