SP v gorskem kolesarstvu Cairns: Hrastnikova 7., Žabjek 32.

SP v gorskem kolesarstvu Cairns: Hrastnikova 7., Žabjek 32.
10.09.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Zgodnje jutranje ure so bile rezervirane za najhitrejšo disciplino gorskega kolesarjenja. V spustu sta slavila Loic Bruni in Miranda Miller. Slovenca zelo solidno.

Zadnji dan svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu, v avstralskem Cairinsu je postregel z napetimi finalnimi vožnjami v spustu. Moška dirka je minila brez večjih presenečenj, saj so prvih pet mest zasedli favoriti, izmed teh kar trije domačini. Zmaga je vseeno odšla v Francijo, slavil je stari-novi svetovni prvak Loic Bruni. Srebro je osvojil Avstralec Mick Hannah, ki je bil hitrejši od zmagovalca skupnega seštevka v svetovnem pokalu, Aarona Gwina. Gwin tako še vedno ostaja brez mavrične majice, kljub petim naslovom v skupnem seštevvku. Četrto in peto mesto sta zasedla še dva domačina, Jack Moir in Troy Brosnan. Vsekakor velja omeniti šesto mesto bivšega svetovnega prvaka, Sama Hilla, ki je tokrat dirkal kar na enduro kolesu in tako potrdil, da še ni za staro šaro. Veliko razočaranje je zagotovo doživel drugouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Južnoafričan Greg Minaar, ki je doživel že drugi defekt na zadnjih dveh dirkah in je tako na grenak način ostal brez možnosti v boju za skupno zmago, kot tudi za majico svetovnega prvaka.

Na tekmi je nastopil tudi naš najboljši spustaš Jure Žabjek, ki je sezono v svetovnem pokalu zaključil na skupno odličnem 14. mestu. Na dirki je z nekaj manjšimi napakami na koncu osvojil 32. mesto. Po koncu sezone je Jure povedal naslednje: "Na progi se že od prvega dneva nisem počutil najbolje. Teren je nov in podlaga mi ni najbolj ustrezala, tako da sem imel kar nekaj padcev na treningu. Na enem izmed treningov sem si poškodoval tudi prst, tako da sem se po tem več ukvarjal tudi s samo poškodbo, kot s samo progo in linijami. Na koncu sem vseeno zadovoljen z 32. mestom. Ni ravno to kar sem pričakoval, saj vem da sem se na svetovnih pokalih letos redno uvrščal med top 20. Na koncu lahko rečem, da mislim, da bi lahko tudi tukaj ponovil kakšen tak uspeh. Sezone je konec, pred mano sta še dve manjši dirki. Skupno je bila zame izjemna sezona. "

Med dekleti smo spremljali bolj "čudno " dirko. Slavila je Kanadčanka Miranda Miller, ki je bila hitrejša od Francozinje Myriam Nicole. Francozinja bi lahko ostala celo brez medalje, če ne bi podvomila v izmerjen čas njene vožnje, saj jo je ura najprej posadila na 18. mesto. Tretje mesto je po padcu osvojila sestra drugouvrščenega moškega Micka Hannaha, Tracey Hannah. Na štartu tokrat ni bilo serijske prvakinje Rachel Atherton, ki se je poškodovala na treningu.

Nastopila je tudi vse boljša Monika Hrastnik, ki je na koncu zasedla odlično 7. mesto. Monika je po dirki povedala: "Vesela sem, da sem prišla na svetovno prvenstvo in zastopala Slovenijo. Proge nisem poznala, bila je fizično in kondicijsko zahtevna. Podlaga in teren sta popolnoma drugačna kot pri nas. Na treningu sem želela narediti čim več voženj, da sem si progo čim bolj zapomnila. Najtežji del proge so bili ovinki v zgornjem delu, kjer so za finale nastale velike luknje, zato sem tam peljala z rezervo. Spodnji del sem odpeljala bolj tekoče, z manjšimi napakami. S 7. mestom sem zadovoljna. To je moj najboljši rezultat do sedaj, še bolj pa sem vesela, da sem ostala cela. Sezone bo kmalu konec, pred mano sta še dve tekmi. Je pa to najboljša sezona v zadnjih treh letih. Rada bi se zahvalila vsem, ki so mi pomagali in me podpirali. "

Pri mladincih sta naslova romala v Veliko Britanijo in Francijo. Zlato sta osvojila Matt Walker in Melanie Chappaz.

Skupni vrstni redi.

Vse foto: Grega Stopar

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ