SP v gorskem kolesarstvu Cairns: Tanja Žakelj deseta!

SP v gorskem kolesarstvu Cairns: Tanja Žakelj deseta!
09.09.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Četrti dan svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu je postregel s tremi dirkami v olimpijskem krosu. Poleg ženskih U23 smo dobili tudi svetovna prvaka v elitnih razredih.

Sobota je postregla kar s tremi preizkušnjami v olimpijskem krosu, pri čemer smo svetovna prvaka dobili tudi v obeh elitnih kategorijah. Naslova sta romala v Švico, česar smo pri članih že vajeni. Naslov svetovnega prvaka pri moških je bolj ali manj pričakovano romal v roke Nina Schurterja.

Švicarju so po prvem krogu odpor skušali nuditi Brazilec Henrique Avancini, Čeh Jaroslav Kulhav ý in rojak Thomas Litscher. Brazilec je sčasoma onemogel in si na koncu privozil četrto mesto, preostala trojica pa se je izmenjavala v vodstvu do sredine zadnjega kroga, dokler Schurter ni pohodil pedal in si še pred ciljno črto zagotovil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka. Skupno jih ima že šest!

Med dekleti smo spremljali še manj napeto bitko za naslov prvaka, saj je zmagovalka Jolanda Neff dominirala praktično skozi celotno dirko in vse dvome o zmagovalki razblinila že po koncu prvega kroga. Bolj zanimiv boj se je bil za drugo in tretje mesto, kjer sta največ pokazali Britanka Annie Last (2. mesto) in Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Dobro je nastopila naša Tanja Žakelj, ki je z 10. mestom kronala zaključek svoje tretje najuspešnejše sezone doslej.

Po dirki je povedala: "Že kot po tradiciji, na zadnji dirki sezone vedno dirkam dobro in tudi letos mi je zelo dobro uspelo, tako da sem zadovoljna z 10. mestom. Dirka je bila zanimiva. Vedela sem, da bo hitra zaradi suhe in hitre podlage. Na progi sem se se že od začetka dobro počutila in dirke sem se zelo veselila. Na štartu sem bila samozavestna in štartala sem dobro. Mislim, da so se ostala dekleta bolj zapletala kot jaz, iz sebe sem potegnila maksimum, saj štart ponavadi ni moj atribut. Na vzponih sem se počutila dobro in nisem porabljala preveč moči, na spustih sem bila zbrana in uspelo mi je doseči deseto mesto, čeprav sem vmes mislila, da bom enajsta. Lepo je reči, da sem med prvo deseterico. Višje od deseterice realno nisem pričakovala, četudi sem se na progi počutila odlično. Kolo je bilo dobro nastavljeno, zopet sem vozila na polnovzmetenem kolesu, na katerem se že celo sezono počutim bolje. Zahtevna proga mi je bila v prid. Mislim, da je bila marsikatera tekmovalka fizično še boljše pripravljena kot jaz, a je izgubljala na tehničnih delih. Naredila sem sicer tri napake skozi celotno dirko, vendar nič kritičnega. To se pač dogaja na dirki, na visokem pulzu. "

Vse fotografije: Grega Stopar

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ