SP Yorkshire: Novost s tremi najboljšimi slovenskimi kronometristi

SP Yorkshire: Novost s tremi najboljšimi slovenskimi kronometristi
20.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič, Tadej Pogačar in Jan Tratnik ter Eugenija Bujak, Urša Pintar in Urška Bavec. Slovenska reprezentanca za nedeljsko novo preizkušnjo na svetovnih prvenstvih.

Letošnje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo gostil Yorkshire. Prvenstvo se bo začelo v nedeljo. Najprej pa bo na sporedu nova disciplina na svetovnih prvenstvih. Govorimo o mešani zasledovalni ekipni vožnji, na kateri bo reprezentanco zastopalo šest kolesarjev – trije fantje in tri dekleta. Prvo polovico proge - en krog - bodo prepeljali fantje.

Ko bo drugi prepeljal ciljno črto, se bodo na progo podala tri dekleta. Šteje čas druge na cilju. Disciplino so predstavili že na letošnjem evropskem prvenstvu, vendar pa tam slovenska reprezentanca ni nastopila, saj so najboljše predstavnice odšle na Škotsko.

"Glede na to, da lovimo točke še za kaj drugega, ne samo za svetovno prvenstvo, ampak tudi za olimpijske igre, smo takrat odšli na dirko po Škotski. To se je izkazalo za dobro odločitev, saj smo osvojili novih 70 točk, kar nas je malce pomaknilo naprej. Kot smo se zmenili na Zvezi, pa naj bi na svetovnem prvenstvu nastopili z najboljšimi moškimi in ženskami," je pred časom za revijo Bicikel.com dejal Gorazd Penko.

Penko vodi žensko ekipo BTC City Ljubljana in je obenem tudi selektor slovenske ženske reprezentance. Na svetovnem prvenstvu pa bo v novi discipline Slovenija nastopila v najmočnejši možni zasedbi. Trojica Primož Roglič, Jan Tratnik in Tadej Pogačar je vsekakor izjemna. Za njimi se bodo na pot podale Eugenija Bujak, Urša Pintar in Urška Bavec.

Evropski prvaki so Nizozemci, ki z izvrstnim ženskim delom vsekakor spadajo med favorite. Disciplina pa ima vse možnosti, da sčasoma postane tudi olimpijska, pravijo nekateri. "Zanimiva stvar. Na evropskem prvenstvu so dekleta startala v nasprotno smer kot fantje, potem ko je drugi fant prišel do cilja. Gre pa za stvar izvedbe. Mislim, da ima ta formula prihodnost. Že zaradi pomembnosti enakopravnosti moških in žensk ima disciplina morda celo potencial za uvrstitev na olimpijske igre," je pojasnil strokovni reporter na TV Slovenija in selektor mlajših članov Martin Hvastija.

Sicer pa bo ta disciplina na prvenstvih zamenjala klasično ekipno vožnjo na čas, ki so jo obudili leta 2012. Vsega šest različnih ekip je v tem času osvojilo medalje, preizkušnjo pa je zares vzelo vse manjše število ekip. Tudi nastop na dirki v zadnjem času ni bil več obvezen. V tem času je na tem kronometru nastopila tudi Adria Mobil.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ