SP Yorkshire: Slovenija za začetek sedma, prvak Nizozemska

SP Yorkshire: Slovenija za začetek sedma, prvak Nizozemska
22.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru so podelili prve medalje. Mešana zasledovalna vožnja na čas. Krstna disciplina na SP je pripadla Nizozemski. Slovenija 7.

Trije kolesarji in tri kolesarke. Šest predstavnikov so imele posamične reprezentance na za svetovno prvenstvo novi preizkušnjo. Mešana zasledovalna vožnja na čas. Slovenija je nastopila v postavi Jan Tratnik, Tadej Pogačar, Jaka Primožič (zamenjal je Primoža Rogliča), Eugenija Bujak, Urša Pintar in Urška Bravec. Slovenija je na koncu zasedla sedmo mesto.

Prvi del sicer nekaj manj kot 28 kilometrov dolge preizkušnje – vsaka skupina je morala premagati en krog v Harrogatu, ki ga bomo spremljali tudi na cestnih preizkušnjah – so fantje prevozili s šestim časom. Za vodilnimi Nizozemci so zaostajali za dobrih 20 sekund. Pri dekletih je imela občutno največ moči Bujakova. Prva je odpalda Urška Bravec, na koncu pa je imela težave z ritmom tudi Pintarjeva.

Vse skupaj je bilo dovolj za sedmo mesto. Zaostanek za najboljšimi pa 1:57. Najboljši pa so bili Nizozemci, ki so v tej disciplini letos osvojili že naslov evropskih prvakov. Tokrat v postavi Jos Van Emden, Lucinda Brand, Koen Bowman, Riejanne Markus, Bauke Mollema in Amy Pieters. Povprečna hitrost 43,0:69 km/h. Čas 38:27. Druga je bila Nemčija (zaostanek 0:23) in tretja Velika Britanija z zaostankom 0:51.

"Neverjetno. Fantastično je osvojiti naslov svetovnih prvakov. Težko je odpeljati ekipni kronometer s samo tremi kolesarji. Precej težje, kot s sedmimi ali osmimi," je dejal presrečni Mollema. Kaj pa Slovenci? Jan Tratnik – nastopil bo tudi na posamični vožnji na čas in na cestni dirki – je na facebooku zapisal:

"Današnja preizkušnja je bila kot nek uvoden test pred individualnim kronometrom. Zaradi odsotnosti Rogliča, je zadnji moment mesto zapolnil Jaka Primožič, ki je na prizorišče prišel šele včeraj in se tako ni moral optimalno pripraviti. Mislim, da smo dobro odpeljali, vendar bi za boljše rezultate potrebovali več skupnih treningov. Vem pa, da smo, tako fantje kot tudi dekleta, vsi dali vse od sebe. Najbolj pomenbno je, da so se noge dobro vrtele in komaj čakam ITT v sredo."

Vrstni red: 27,6 km, povprečna hitrost 43,069 km/h
1. Nizozemska 38:27 (Jos Van Emden, Lucinda Brand, Koen Bouwman, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Amy Pieters)
2. Nemčija +0:23 (Mieke Kroger, Jasha Sutterlin, Lisa Brennauer, Tony Martin, Lisa Klein, Nils Politt)
3. Velika Britanija +0:51 (Anna Henderson, Daniel Bigham, Joscelin Lowden, Harry Tanfield, Lauren Dolan, John Archibald)
4. Italija +1:00 (Edoardo Affini, Tatiana Guderzo, Davide Martinelli, Elisa Longo Borghini, Elia Viviani, Elena Cecchini)
5. Francija +1:23 (Romain Seigle, Aude Biannic, Bruno Armirail, Coralie Demay, Jerome Cousin, Severine Eraud)
6. Švica +1:27 (Katrhin Stirnemann, Joel Suter, Elise Chabbey, Rogin Froidevaux, Marlen Reusser, Claudio Imhof)
7. Slovenija +1:58 (Eugenia Bujak, Jaka Primožič, Urša Pintar, Jan Tratnik, Urška Bravec, Tadej Pogačar)
8. Danska +2:04 (Christoffer Lisson, Pernille Mathiesen, Martin Toft Madsen, Julius Johansen, Louise Norman Hansen, Julie Leth)
9. Belgija 2:33 (Senne Leysen, Sofie De Vuyst, Jan Bakelants, Valerie Demey, Frederik Frison, Julie Van de Velde)
10. Španija 2:43 (Lourdes Oyarbide, Sebastian Mora, Mavi Garcia, Jonathan Castroviejo, Sheyla Gutierrez, Luis Mas)

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ