SP: 5 milijonov za kotizacijo, 14 za organizacijo

SP: 5 milijonov za kotizacijo, 14 za organizacijo
21.09.2014 AVTOR: D. Z.
Vas zanima, koliko bo organizacija svetovnega prvenstva stala prireditelje? 14 milijonov evrov ... Da, denar je še kako pomemben.

Ponferrada. Mesto v španski pokrajini Castilla y Leon bo v naslednjem tednu v središču kolesarske javnosti. A organizacija svetovnega prvenstva je dolgo visela v zraku. V javnosti se o tem prav veliko sicer ni govorilo, a vseeno je bilo še na lanskem svetovnem prvenstvu v Firencah jasno, da vse le ne poteka po načrtih.

Med dnevom odmora – torej v četrtek, po kronometrih in pred cestnimi preizkušnjami – vsako leto organizator naslednjega svetovnega prvenstva predstavi svoje načrte. Španci pa se v Italiji niso pojavili in sprožile so se govorice, da zaradi hude finančne krize v Španiji, tega morda ne bodo mogli izpeljati.

V določenem trenutku naj bi o odvzemu pravice do organizacije razmišljali celo pri Mednarodni kolesarski zvezi. A potem so Španci očitno našli dovolj denarja. In, če hočeš izpeljati tako prireditev, moraš imeti zares velik proračun. UCI je svoje dobil. Španci so plačali kotizacijo, ki je znašala kar pet milijonov evrov, za prvenstvo pa naj bi zapravili kar 14 milijonov evrov.

Sicer pa je otvoritev uspela. Na sobotnem spektaklu na glavnem trgu v središču mesta se je zbralo okrog pet tisoč ljudi. Med drugimi so ljudje lahko pozdravili španske junake iz preteklosti. Govorimo o ambasadorjih, kot so Pedro Delgado, Igor Astarloa, Carlso Sastre, Oscar Freire, Abraham Olano … in seveda tudi veliki Miguel Indurain. »Komaj čakam, da se dirke začnejo, « pa je prvenstvo naznanil predsednik UCI Brian Cookson.

Predstavitveni spot

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ