Španija Robertu Herasu dolguje 720 tisoč evrov

Španija Robertu Herasu dolguje 720 tisoč evrov
03.02.2016 AVTOR: Matej Zalar
Špansko sodišče je odločilo, da mora država bivšemu kolesarju povrniti 720 000 evrov zaradi nepravilnega suspenza.
Roberto Heras je bil na dopinškem testu pozitiven ob koncu leta 2005, tik po zmagi na Vuelti. Mednarodna kolesarska zveza in španska kolesarska zveza sta ga zato suspendirali do leta 2008, Herras pa je izgubil tudi zmago na Vuelti.

Zaradi suspenza je odlični Španec prej zaključil svojo kolesarsko kariero, kasneje pa se je izkazalo, da je bil njegov vzorec, ki je bil pozitiven na eritropoetin, odvzet nepravilno. Ker se pristojne oblasti niso držale vseh pravil v postopku, je vzeti vzorec neveljaven.

Tako je bil neveljaven tudi suspenz, ki sta ga krovni organizaciji naložili kolesarju. Herras je nato začel boj za pravico na sodišču, ki mu je tudi ugodilo. Ocenilo je, da bi v dveh letih kot profesionalni kolesar lahko zaslužil 720 000 evrov, zato mu mora Španija iz državnega proračuna zdaj povrniti materialno škodo, ki je nastala zaradi njenega nepravilnega ravnanja.

Hkrati so Herasu vrnili zmago na Vuelti 2005, ki si jo je vmes nekaj časa lastil Denis Menčov. Tako je španski specialist za vzpone še vedno edini, ki je špansko pentljo dobil štirikrat.  
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ