Španska in Garminova ofenziva proti Skyu in Martinova zmaga! (foto)

Španska in Garminova ofenziva proti Skyu in Martinova zmaga! (foto)
07.07.2013 AVTOR: D. Z.
V 9. etapi na dirki po Franciji smo bili priča pravemu spektaklu. Zmagal je Daniel Martin. Rumeno majico je obdržal Christopher Froome.

Podrobnosti 9. etape: Saint-Girons – Bagneres de Bigorre 168,5 km (gorska etapa)
Col de Portet d'Aspet (1 069 m)na 28,5 km, dolžina: 5,4 km, povp. naklon: 6,9 %, 2. kat.
Col de Mente (1349 m) na 44 km, dolžina: 7 km, povp. naklon: 7,7 %, 1. kat.
Col de Peyresourde (1 569 m)na 90 km, dolžina: 13,2 km, povp. naklon: 7 %, 1. kat.
Col de Val Louron-Azet (1580 m) na 110,5 km, dolžina: 7,4 km, povp. naklon: 8,3 %, 1. kat.
La Hourquette d'Ancizan (1564 m)na 138 km, dolžina: 9,9 km, povp. naklon: 7,5 %, 1. kat.

VEČ O VZPONIH NA DIRKI PO FRANCIJI NA TEJ POVEZAVI.

Pet prelazov za pravi spektakel
V 9. etapi dirke po Franciji smo bili priča zares pravemu spektaklu. To je bila druga pirenejska preizkušnja na letošnji dirki in kolesarji so zares pokazali, da se kljub Skyevi premoči v sobotni etapi niso predčasno predali ali izgubili upanja na morebitno končno zmago. Etapa se sicer ni končala s ciljnim vzponom, a kolesarji so morali vseeno premagati kar pet zahtevnih prelazov. Začela se je v Saint Gironsu, končala pa v Bagneres de Bigorreu.

Dolga je bila 168,5 km. Kolesarji so prečkali štiri vzpone prve kategorije in enega druge. Najprej, že po 28,5 km je bil vrh prelaza druge kategorije na Portet d'Aspet. Sledil je vzpon na 1349 metrov visoki prelaz Mente. Potem pa še znameniti in za Tour že tradicionalni Peyresourde. Potem pa še 1580 metrov visoki Val Louron Azet. Zadnji vzpon na dirki – La Hourquette d'Ancizan – se je končal na 138 kilometru. Do cilja pa je bilo še 30 kilometrov.

Vsi proti Skyu
Tokrat prave priložnosti za ubežnike praktično ni bilo. Ekipe, ki so bile po sobotni etapi nekoliko razočarane, so proti Skyu pripravile pravo ofenzivo. In to kakšno. Že na Portet d'Aspet je šlo zares. Kolesarji Garmina so obljubili, da bodo napadali in obljubo so držali. Številni skoki z vseh strani. Najprej David Millar, potem Tom Danielson, Ryder Hesjedal in tudi Daniel Martin.

In Sky je praktično razpadel. Na vrhu Aspeta, vzpona druge kategorije, je ob Christopherju Froomu ostal samo še Richie Porte. Avstralec se je moral, kljub temu, da je bil drugi v skupnem seštevku, žrtvovati. Hitro se je postavil na čelo skupine, a do konca je bilo še kar 140 kilometrov. Na naslednjem prelazu Mente, se je Skyu godilo še slabše.

Movistar dokončno izločil Porta
Danielson je nadaljeval z napadalno vožnjo in na vrhu vzpona je imel skupaj s Hesjedalom, Trofimovom in Igorjem Antonom prišel s 25 sekundami prednosti pred rumeno majico. Froome je ostal sam, Porte je namreč povsem popustil. V spustu z Menteja je z napadom poskusil Alejandro Valverde.

Na ravnini, ko so se strasti nekoliko umirile, je bilo v ospredju okrog 30 kolesarjev. Porte je poskušal na vsak način ujeti to skupino, a v ospredju so vse skupaj izkoristili kolesarji Movistarja, ki so pričeli z narekovanjem ostrejšega ritma. Porte se je več kot 50 kilometrov trudil, da bi se lahko vrnil in pomagal Froomu, a je bil ta trud zaman.

Quintana napadal, izkoristila Martin in Fuglsang
Na Peyresourde in Val Louron Azet do pretresljivih sprememb ni prišlo. V vodilni skupini je bilo vse manj kolesarjev, čakal pa jih je še vzpon prve kategorije na La Hourquette d'Ancizan. Tam smo spet lahko pričakovali podobno ofenzivo kot na Aspetu. Predvsem Quintana je nekajkrat poskusil z napadom, a je Froome sam odgovoril na poskuse poskočnega Kolumbijca.

Preostali pa so jima samo sledili. Nasprotnega napada ni bilo. Ne Alejandro Valverde ne Alberto Contador … Niti ne Bauke Mollema ali Laurens Ten Dam … Prav nihče ni imel moči ne poguma, da bi poskusil z napadom. Zato pa je taktiziranje štiri kilometre pod vrhom klanca izkoristil najprej Daniel Martin. Kmalu zatem ga je ujel še Jakob Fuglsang in hitro sta si privozil 50 sekund prednosti.

Daniel Martin v sprintu premagal Jakoba Fuglsanga
A do konca je bilo še 30 kilometrov. Sicer večji del v spustu, vmes pa tudi krajši in strm vzpon. V ozadju so se v lov za njima podali kolesarji Movistarja … a več kot zmanjšati zaostanek na 20 sekund jim ni uspelo. Zaključek je uspelo bolje odpeljati Martinu, ki se je lahko veselil zaslužene zmage. Kot peti Irec, ki mu je to uspelo.

Tako je Martin nadaljeval izjemno sezono, saj je aprila dobil tudi klasiko Liege-Bastogne-Liege. Fuglsang se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Sprint za tretje je dobil Michal Kwiatkowski. Froome je v cilj prišel ob vseh preostalih največjih konkurentih, ki tega, da je večji del etape vozil brez pomočnikov, niso izkoristili.

Dokaz, da je Sky ranljiv
A zdaj smo dobili dokaz, da je tudi Sky ranljiv. Predvsem Movisar, Saxo Tinkoff, pa presenetljivo Blanco, imajo v svojih vrstah zares neverjetno močne kolesarje, ki bi še lahko poskrbeli za zanimivo dirko. Porte je zaostal za dobrih 18 minut in je tako že izgubil možnosti za visoko mesto v skupnem seštevku.

Na drugo mesto se je zdaj povzpel Alejandro Valverde, tretji je Bauke Mollema. Sky je ostal brez zelo dragocenega pomočnika. Vasilij Kirjenka je zaostal za časovno zaporo in bo tako moral zapustiti dirko. Froome ostaja s sedmimi pomočniki.

Dirka po Franciji, rezultati etape
1. Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 4:43:03
2. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
3. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:20
4. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša
6. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team
7. Wouter Poels (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
8. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits
10. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 36:59:18
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:25
3. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:44
4. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:50
5. Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 1:51
6. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff
7. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 2:02
8. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 2:28
9. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 2:31

10. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team 2:45

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ