Specialized s čeladami ANGi

Specialized s čeladami ANGi
28.11.2018 AVTOR: Vladimir Dovla

Specialized danes predstavlja novo stopničko v razvoju kolesarskih čelad, imenovano ANGi (Angular and G-Force indicator – indikator rotacijskih in gravitacijskih sil).

Po besedah Specializeda so čelade na tržišču do danes čelade nudile le zaščito med udarcem v glavo. Skupaj s tehnologijo MIPS predvsem pa senzorjem ANGi, se zaščita širi tudi v časovno obdobje tik pred in po nesreči. “Moderno čelado smo spremenili v živo napravo, ki nudi povezljivost v trenutku, ko jo najbolj potrebujete.”

“Kdo je tukaj zame?”

Ideja o ANGi-ju se je porodila iz scenarija, ki se lahko zgodi vsakemu kolesarju. Alex Welch je nezavesten ležal na pokrovu motorja avtomobila, ki je nepravilno prevozil križišče. Zdravnik je z Alexovega telefona poklical zadnjo klicano številko, Alexovega sodelavca in prijatelja Chrisa Zenthoeferja, ki je o nesreči nadalje obvestil Alexovo družino. Alex si je k sreči opomogel, a nesreča je Chrisu dala misliti. “Kaj, če se to zgodi meni? Kdo bo tukaj zame, če imam nesrečo, ko bom vozil sam?”. Rodil se je ANGi.
Kaj je ANGi in kako deluje?

ANGi je patentiran senzor, ki s pomočjo akcelerometra in giroskopa zaznava sile, ki se pri padcu prenašajo na čelado. Hkrati zaznava tudi rotacijske sile, ki so prisotne ob padcu. Z 2019 bodo vse specializedove čelade opremljene s senzorjem ANGi oz. s predpripravljenim nosilcem senzorja. Senzorji ANGi bodo namreč na voljo tudi kot dodatna oprema v vseh trgovinah s komponentami Specialized in na spletni strani www.specialized.com..

Uporaba ANGi-ja je preprosta, saj je za povezavo potrebno zgolj spariti senzor in pametni telefon, s prednaloženo aplikacijo Specialized Ride. Med nošenjem čelade ANGi zaznava sile, ki so običajno prisotne ob padcih. Ob zaznavi slednjih začne z odštevanjem na mobilnem telefonu. V primeru, da je s kolesarjem vse v redu, lahko ta prekine postopek. V nasprotnem primeru, po koncu odštevanja ANGi samodejno pošlje SOS sporočilo vnaprej vnešenim kontaktnim osebam. Hkrati aplikacija kontaktom posreduje tudi natančno lokacijo kolesarja. ANGi razen tega omogoča tudi sledenje v živo in obveščanje o načrtovani poti. V primeru vožnje po stranpoteh brez dosega signala, lahko senzorju vnaprej določimo okviren čas poti. V primeru, da v določenem času ne bi končal poti, aplikacija kontaktnim osebam sporoči kolesarjevo zadnjo sledljivo lokacijo.Aplikacija Specialized Ride
Aplikacija Specialized Ride je zasnovana kot vezni člen kolesarske skupnosti. Tako omogoča tudi sledenje potem in brezhibno integracijo s Stravo®. Kot omenjeno, služi tudi kot komunikacijska platforma, ki v primeru aktivacije senzorja ANGi bližnje obvesti o naši nezgodi. Aplikacija je na voljo za operacijska sistema iOS in Android. Ob nakupu senzorja ANGi Specialized nudi enoletni brezplačni dostop do vsebin Specialized Ride Premium.


Video predstavitevKako deluja ANGi

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ