Specializedova nova aerodinamična čelada za varčevanje z energijo

Specializedova nova aerodinamična čelada za varčevanje z energijo
29.06.2013 AVTOR: D. Z.
Po dolgotrajnih testiranjih profesionalnih kolesarjev so na dirki po Franciji vendarle predstavili novo Specializedovo aerodinamično čelado S-Works Evade.

Pri 1000 vatih 2,6 metra v 200 metrih
Kolesarji ekip Omega Pharma Quick Step, Saxo Tinkoff in Astana so v preteklih mesecih testirali nov model Specializedove čelade S Works Evade. Takrat so uporabljali črne različice barve. Tudi Vincenzo Nibali na Giru jo je uporabljal. Na dirki po Franciji pa so čelade že pobarvane v barve posameznih moštev. 
Govorimo o posebni, očitno zelo aerodinamični čeladi, ki je nekakšna izpopolnjena verzija še aktualnega modela Prevail.

Specializedov strokovnjak na področju aerodinamike Chris Yu je razkril, da naj bi kolesar, ki uporablja ta model čelade, v primerjavi s prej omenjenim Prevailom pri 50 km/h prihranil do 20 vatov moči. Pri 40 km/h pa okrog deset vatov. V sprintu, kjer kolesar razvije na primer tisoč vatov moči, naj bi kolesar v dvestotih metrih pridobil kar 2,6 metra prednosti.

Zračnost zelo pomembna
Na cyclingnews.com so zapisali, da se zdi čelada Evade v primerjavi s konkurenčnimi (Giro Air Attack, Scot Vanish Aero, Kask Infinity) precej bolj zračna. In prej omenjeni Yu je dejal, da se tega projekta sploh ne bi lotili, če določena ventilacija ne bi bila mogoče. Prav zato naj bi večji del časa posvetili prav temu elementu, torej zračnosti čelade.

»Na lanskem Touru smo opazili, da je bilo številnim kolesarjev pod takimi čeladami zelo vroče in jih kasneje niso hoteli več uporabljati. Pogovorili smo se z našimi kolesarji, ki so zatrdili, da takih čelad ne morejo nositi, če niso dovolj zračne, « je pojasnil Yu. Zdaj je še poudaril, da se ta verzija prav veliko ne razlikuje od prototipa, ki se je prvič pojavil na klasiki Milano-Sanremo.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ