Spektakel na Alp d'Huezu Pinotu, Froome ubranil rumeno majico

Spektakel na Alp d'Huezu Pinotu, Froome ubranil rumeno majico
25.07.2015 AVTOR: Matej Zalar
Vzpon na Alp d'Huez je spet prinesel spektakel, odlično vzdušje pa je do zmage poneslo Thibauta Pinota. Chris Froome zaostal za Quintano, a obranil majico.
Thibaut Pinot se je z zmago na največjem kolesarskem prizorišču, Alp d'Huezu, zapisal med kolesarske nesmrtnike. Francoz je na zadnjem vzponu na krilih gledalcev uspel zadržati prednost kljub izjemni vožnji Naira Quintane.

Chris Froome se je spet znašel v težavah, najprej na Croix de Feru, nato pa še kmalu po začetku vzpona na Alp d'Huez. Začel se je njegov boj s strmino, uro in razpoloženim Kolumbijcem, na koncu pa je Britancu branjenje majice vseeno uspelo. V cilju je zaostal minuto in 20 sekund za Quintano in v skupnem sešteku ohranil dobro minuto prednosti. Jutri se bo v Parizu veselil skupne zmage.

Zaključek bojev v Alpah ni razočaral

Zadnja alpska etapa je bila hkrati tudi zadnja priložnost za spremembe v skupnem seštevku letošnjega Toura. Dolga je bila le 110 kilometrov, tokrat pa karavane vsaj takoj po štartu ni čakal vzpon, temveč so se najprej spustili do štarta včerajšnje etape, vasi Saint-Jean-De-Maurienne. 

Nato so se še tretjič letos začeli vzpenjati proti vrhu Croix de Fera. V pobeg dneva so se podali Alexandre Geniez, Lars Bak, Nicolas Edet in Ramunas Navardauskas. Najbolj razpoložen je bil kolesar FDJ-ja Geniez, ki je sam prečkal vrh vzpona ekstra kategorije. Na spustu se je izoblikovala zasledovalna skupina, v kateri so bili tudi Hesjedal, Rolland in Thibaut Pinot, ki je vzpon na Alpe d'Huez začela z dobro minuto zaostanka za Geniezom.

V skupini s favoriti se je pravo dogajanje začelo pet kilometrov pred vrhom Croix de Fera. Pospešil je Alejandro Valverde, Froome in njegovi pomočniki pa se za lov na Španca niso odločili. Skupina se je razbila na prafaktorje ob pospešku Quintane, ki je ekipnega kolega kmalu ujel, 20 sekund za njima pa je Froomu lahko sledil le Vincenzo Nibali. Alberto Contador je popustil.

Italijan in Britanec sta kolesarja Movistara ujela na spustu, nekaj časa so še narekovali močan ritem, nato pa počakali na skupino v ozadju in bojno sekiro zakopali do vznožja Alp d'Hueza. Vincenzo Nibali je imel tik pred začetkom vzpona okvaro kolesa, zato je boj s konkurenti že začel z minuto zaostanka.

Prvi napad Quintane je sledil zelo kmalu, iz skupine pa je odpadel Contador. Nato se je po preverjenem receptu s Croix de Fera odpeljal Valverde, Quintana je skočil do njega in privozila sta si 20 sekund razlike.

Chris Froome je deloval zelo ranljivo, ob vsaki najmanjši spremembi ritma je izgubil kolo kolesarja pred seboj. V današnji borbi za ohranitev rumene majice sta se zelo izkazala Richie Porte in Wout Poels, ki sta narekovala ravno še sprejemljiv tempo za Frooma.

Quintana se je Valverdeja otresel, prednost pa ni naraščala dovolj hitro. Štiri kilometre pred ciljem se je še vedno gibala le okrog minute, takrat je postalo jasno, da kljub pogumni vožnji Kolumbijcu ne bo uspelo.  


V ospredju pa se je odvijal boj za etapno zmago. Pinot in Hesjedal sta se hitro bližala obnemoglemu Geniezu, tik preden sta ga ujela pa je Pinot silovito pospešil in se otresel trmastega Kanadčana. Francoz je vidno trpel, a vseeno na krilih podpore gledalcev uspel zadržati napade Quintane, pred katerim je imel v cilju 20 sekund prednosti.

Tako je po letu 2013 (zmaga Christopha Riblona), ko je Tour nazadnje obiskal najbolj slavno kolesarsko goro, spet zmagal Francoz in poskrbel za delirij več sto tisoč gledalcev ob progi. Quintana je ciljno črto prečkal minuto in 20 sekund pred Froomom, skupno zmago pa je izgubil v prvem tednu dirke, ko si je nabral prevelik zaostanek za Chrisom Froomom in dominantnim Skyem. 

Na prvih šestih mestih v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, le Bauke Mollema je na sedmem mestu prehitel Mathiasa Franka, ki je imel težave s kolesom. Jutri kolesarje čaka še parada šampionov do Pariza in boj za prestižno šprintersko zmago na Elizejskih poljanah. Tam se bo tudi končala še ena spektakularna izvedba dirke po Franciji, ki je tudi letos upravičila sloves največje dirke na svetu.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ