Spektakel na Giru: Kruijswijk padel, Nibali blestel, Chaves v rožnatem

Spektakel na Giru: Kruijswijk padel, Nibali blestel, Chaves v rožnatem
27.05.2016 AVTOR: D. Z.
Pričakovali smo pestro etapo, a tako zelo polno sprememb? Izjemno! 19. etapa je ponudila ogromno. Pravo dramo, padce, borbo in slavje Vincenza Nibalija.

Dva vzpona in pot v Francijo
19. etapa na dirki po Italiji je bila predzadnja gorska preizkušnja. Govorimo o etapi, ki je prečkala mejo. Kolesarji so namreč startali v italijanskem Pinerolu in po 162 kilometrih dirkanja končali na francoskem Risoulu. Tu se je leta 2014 že končala ena izmed etap dirke po Franciji in tako smo vedeli, da se nam obeta spektakularna etapa. Kolesarji so morali premagati dva vzpona.

Najprej najvišjo točko Gira, ki jo poimenujejo Cima Coppi. Ta čast je letos pripadla prelazu Colle dell 'Agnello, ki je bil na vrhu poln snega. Le cesta je bila čista, ob cesti pa še vedno ogromno snega. Vrh, na katerega so kolesarji prišli po 106 kilometrih dirkanja leži na 2744 metrih nadmorske višine. Sledil je dolg spust in po slabih 150 kilometrih dirkanja še zaključni vzpon prve kategorije na 1862 metrov visoki Risoul.

Kruijswijk z veliko prednostjo ... pred startom
Steven Kruijswijk je bil do te etape prepričljivo v vodstvu. Glede na njegove dozdajšnje predstave pa bi težko verjeli, da bi lahko izgubil rožnato majico, saj je imel pred etapo tri minute naskoka pred Estebanom Chavesom in 3:23 pred Alejandro Valverdejem. A to je bila očitno posebna etapa. Na startu so bili tudi trije Slovenci.

Matej Mohorič, Primož Roglič in Grega Bole. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a pravega pobega nismo videli. Ubežna skupina se je tako izoblikovala šele na samem vzponu, ki je dolg dobrih 20 kilometrov. V tej ubežni skupini – štela je kar 29 kolesarjev – so bili tudi pomočniki Nibalija, Chavesa in Valverdeja, ki so tako očitno pripravljali teren za napad na Stevena Kruijswijka, ki je svoje pomočnike raje imel ob sebi.

Scarponi prvi na najvišji točki, napadalni Chaves
Na prvem strmejšem odseku sta napadla Diego Ulissi in Michele Scarponi, sledil pa jima je še Egor Silin. Sledil je nov napad Scarponija, ki je sam nadaljeval proti vrhu vzpona in je tudi pobral največ točk, pa še posebno nagrado za najboljšega na najvišjem vrhu Gira. Na vrhu je imel dobrih pet minut naskoka pred glavnino z najboljšimi.

Ti so se držali še zelo skupaj. Zdelo se je, kot da so se vsi že sprijaznili s Kruijswijkovo premočjo. Pod vrhom pa se je vnel pravi boj. Chaves je pospešil in takoj je prišlo do prave selekcije. Sprva mu je lahko sledil le Alejandro Valverde, a je potem Španec krepko popustil. Ko so ga ostali ujeli, je drugi Chavesov napad zatrl Kruijswijk. Potem je popustil še Majka, pa Zakarin … In na vrh so v ospredju prišli Nibali, Chaves in Kruijwsijk.

Napaka Kruijswijka v spustu in padec
Sledil je dolg spust. 50 kilometrov pred ciljem je sta Chaves in Nibali brez težav zvozila desni ovinek, Kruijswijk pa je imel težave in se je zaletel v gmoto snega … Padel je čez balanco. Sicer se je Nizozemec hitro pobral, a kolo je bilo preveč poškodovano, da bi lahko takoj nadaljeval. Mimo njega je prišel tudi Valverde, Kruijswijk pa je še vedno izgubljal čas.

Kmalu za njim je padel še Ilnur Zakarin, ki je zletel s ceste. Rus je moral z zlomljeno ključnico dstopiti, prepeljali pa so ga v bolnišnico. Kruijswijk je začel nor lov na preostale. Pri tem je ujel številne skupinice kolesarjev, a prave pomoči in interesa ni našel nikjer. V ospredju sta Scarponi in Ruben Plaza počakala skupinico z Nibalijem in Chavesom in tako je ta skupina hitro ujela še zadnjega ubežnika Maxima Monforta.

Prerojeni Nibali
Predvsem pa je povečevala prednost pred Kruijswijkom in Valverdejem. Na vzponu pa se je videlo, da Kruijswijk nima več moči in ni mogel slediti niti Jungelsu. Kmalu je imel več kot tri minute zaostanka in tako je postalo jasno, da bo majico oblekel Chaves. A vendarle je Vincenzo Nibali spet pokazal prave zobe. Napadel je, Chaves pa mu je sprva še sledil.

A Nibali je spet napadel in uspel. Nadaljeval v samostojni vožnji proti cilju. Nibali se je veselil zmage. Mikel Nieve je dobil boj za drugo mesto, tretji Chaves pa je izgubil 51 sekund. Sledilo je merjenje zaostanka. Kruijswijk je na koncu izgubil 4:54 in takrat je postalo jasno. Chaves je oblekel rožnato majico. Zdaj ima 44 sekund naskoka pred prerojenim Nibalijem in 1:05 pred ranjenim Kruijswijkom. Sledijo Valverde, Majka, Jungels, Amador, Uran, Sivcov, Pozzovivo, Fuglsang …

 

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ