Spektakel na Tourmaletu v znamenju Francozov

Spektakel na Tourmaletu v znamenju Francozov
20.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Thibaut Pinot je dobil prestižno etapo do Tourmaleta, Julian Alaphilippe pa je prepričljivo obdržal rumeno majico. Popustili mnogi, tudi Thomas, Uran, Quintana ...

Kolesarji so na dirki po Franciji opravili že s 14. etapo. Ta je bila sicer kratka – dolga je bila vsega 117,5 km –, a nadvse zahtevna. Začela se je v Tarbesu, končala pa na vrhu Tourmaleta. Govorimo o najbolj obiskanem prelazu dirke po Franciji, ki pa je do danes le dvakrat gostil cilj etape. Zadnjič leta 2010, ko je v napetem boju Andy Schleck premagal Alberta Contadorja.

Tokrat so morali kolesarji premagati tri kategorizirane klance. Pred zaključnim še vzpon četrte kategorije kmalu po startu, po 60 kilometrih pa so kolesarji prišli še na 1470 metrov visoki Soulour. Ta je dolg 11,9 km, povprečni naklon pa je 7,7-odstoten. Sleidl je spust in leteči cilj, potem pa še zaključni Tourmalet. 19 kilometrov vzpona s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom. Cilj je bil na 2115 metrih nadmorske višine.

Zaradi protestov so organizatorji nekoliko podaljšali zaprto vožnjo, vendar pa se je dirka z nekajminutno zamudo vendarle lahko začela. Takoj sta napadla Vincenzo Nibali in Peter Sagan, potem pa se jima je pridružilo še 15 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Matej Mohorič, ki je tako pomagal Nibaliju. Poleg the omenimo še Luisa Leona Sancheza, Ilnurja Zakarina, Alexisa Vuillermoza, Tima Wellensa, Liliana Calmejana …

V glavnini so pobudo prevzeli kolesarji moštva Groupama FDJ – očitno se je kapetan Thibaut Pinot odlično počutil –, pa čeprav niso branili rumene majice. Tako je imel Julian Alaphilippe z ekipo Deceuninck Quick Step nekoliko lažjo nalogo. Glavnina je ubežnikom dovolila, da so si privozili dobre tri minute prednosti, kar pa je bilo premalo, da bi lahko upali na etapno zmago.

Na Soulourju so pobudo prevzeli kolesarji Ineosa in Movistarja in kmalu sta stik izgubila Adam Yates, pa tudi Romain Bardet. Pod vrhom Soulourja sta napadla Nibali in Wellens, ki je bil tudi najboljši na gorskem cilju in se je tako utrdil v vodstvu v boju za pikčasto majico. Prav vse ubežnike je glavnina ujela in na Tourmaletu se je vnel boj za zmago.

Dolgo so ritem narekovali Movistarjevi kolesarji, a na polovici vzpona je na presenečenje mnogih popustil Nairo Quintana, medtem ko je napadel Warren Barguil. Ko je pospešil še David Gaudu – pomočnik Thibautu Pinotu – so se v težavah znašli še številni drugi. Postopoma so stik izgubljali Porte, Mas, Fuglsang, Uran. Potem je svoja pomočnika pri Jumbu Vismi Laurensa De Plusa in Georgea Bennetta porabil še Steven Kruijswijk.

Po napadu Buchmanna je dober kilometer pred ciljem popustil še lanski zmagovalec Geraint Thomas. Ostali so zares samo še izbrani, med njimi pa je vztrajal tudi Alaphilippe. Thibaut Pinot pa je napadel petsto metrov pred ciljem. Na njegov napad ni imel več nihče odgovora in Pinot se je veselil zaslužene zmage. Šest sekund za njim je boj za drugo mesto dobil Alaphilippe pred Kruijswijkom.

Dodatni dve sekundi sta izgubila Buchmann in Bernal. Sledili so Landa, Uran, Thomas, Barguil, Fuglsang, Bennett, Valverde, De Plus, Porte, Gaudu, Mas in Quintana. Skupni seštevek? Alaphilippe je vse bolj prepričljivo v rumeni majici. Zdaj ima že 2:02 prednosti pred Geraintom Thomasom in 2:14 pred Stevenom Kruijswijkom. Bernal zaostaja za tri minute. Sleidjo Buchmann, Pinot, Uran, Fuglsang, Valverde, Mas, Landa, Porte, barguil, Quintana, Mollema … Jan Tratnik je 80., Matej Mohorič pa 107.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ