Spektakel v Flandriji in presenečenje na vrhu

Spektakel v Flandriji in presenečenje na vrhu
07.04.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Čeprav je kazal odlično formo, bi malokdo stavil, da bo Alberto Bettiol (EF Education First) dobil dirko po Flandriji. Italijanu je uspelo. Najboljši Slovenec Matej Mohorič na 41. mestu.



Dirka po Flandriji. Spet smo bili priča izjemnemu spektaklu ob izjemnih in številnih navijačih. Flandrija je spet pokazala, da upravičeno spada med največje enodnevne klasike na svetu. Na startu v Antwerpnu so se številnim gledalcem med 175 kolesarji predstavili tudi štirje Slovenci. Matej Mohorič, Kristijan Koren, Jan Tratnik in Luka Mezgec. Pred začetkom je bilo ogromno favoritov in kandidatov za najvišja mesta in obetali so se izjemni kilometri.

Dirka je bila dolga kar 270 kilometrov. 17 vzponov in pet tlakovanih ravninskih odsekov. Do pobega dneva je prišlo kmalu po startu. Ubežno skupinico so sestavljali Hugo Houle (Astana), Damien Touzé (Cofidis), Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) in Jesper Asselman (Roompot-Charles). Privozili so si več kot osem minut prednosti in takrat so nekatere ekipe v glavnini že pričele z narekovanjem ostrejšega ritma.

Ob prvem prečkanju Oude Kwaremonta je prišlo do padca, zaradi katerega je moral odstopiti lanski zmagovalec Niki Terpstra. Do znamenitega vzpona Muur Geraardsbergen je glavnina zaostanek zmanjšala na vsega minuto in 90 kilometrov pred ciljem so bili ubežniki ujeti. Spet se je v ospredju znašla nova skupina, tokrat večja, s številnimi favoriti.

Vse skupaj je poskušal izkoristiti tudi Matej Mohorič, ki je 80 kilometrov pred ciljem napadel, vendar pa ni dobil somišljenikov, ki bi se mu pridružili. Deset kilometrov je vztrajal, potem pa ga je večja skupina, ki so ji poveljevali kolesarji Deceuninck Quick Stepa ujela. Potem pa je eno izmed hitrostnih ovir poskušal preskočiti eden izmed favoritov Mathieu van der Poel. Dobil je defekt in potem še padel.

Nekaj časa se je držal za ramo, potem pa nadaljeval z dirkanje in dolgo lovil vse hitrejšo in vse manjšo skupino z najboljšimi. V ospredju sta napadla Vandenbergh in Vanmarcke, dobrih 50 kilometrov pred ciljem pa se jima je pridružil še mladi, komaj 24-letni Kasper Asgreen. Glavnina je zaostajala za 15 sekund, skupina z Van der Poelom, ki je opravil večji delež pri lovu pa še dodatne pol minute.

Van der Poel je naslednji vzpon Koppenberg izkoristil in se preselil med najboljše, medtem ko se je Van Baarle preselil do ubežnikov. Favoriti so se že pomaknili v ospredje, tudi Alejandro Valverde se je ob krstnem nastopu na tej dirki v majici svetovnega prvaka vozil v ospredju. Na Kruisberg je v ospredju napadel Van Baarle, tako da sta mu s težavo sledila Vanmacker in Asgreen.

V glavnini je napadel tudi Jungels in posledično je odpadel njegov klubski kolega, eden izmed favoritov pred dirko Zdenek Štybar. Na Oude Kwaremontu pa je Alberto Bettiol izvedel odločilno potezo. Ko so kolesarji nekoliko upočasnili, je ostro napadel. Tudi mimo Van Baarleja se je pripeljal brez težav in kolesaril proti Paterberg, zadnjemu izmed vzponov. 15-erica kolesarjev za njim ga nikakor ni mogla ujeti.

Razlika je znašala pol minute. Sicer je bil vidno izmučen, a tudi po Paterbergu se v ozadju niso dovolj dobro organizirali, tako da je Italijan lahko obdržal prednost na 14 kilometrov dolgi poti proti Oidenaardu. Ko je imel pet kilometrov pred ciljem še 20 sekund prednosti, so v ozadju pričeli z napadi in jasno je postalo, da ga ne bodo več ujeli. Italijan se je veselil sploh prve zmage med elito. Boj v ozadju je dobil Kasper Asgreen, ki je v zaključku ušel preostalim.

Z zaostankom 14 sekund je bil drugi. Sprint skupine 15 kolesarjev je dobil Alexander Kristoff. Sledili pa so še Van der Poel, Politt, Matthews, Naesen, Valverde, Benoot, Van Avermaet, Sagan, Keukeleire, Van Gestel, Van Aert, Langeveld, Jungels, Lampaert … Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič. Z zaostankom 2:20 je zasedel 41. mesto. Kristijan Koren je na cilj prišel v isti skupini kot Mohorič in je bil 47. Jan Tratnik je bil 87., Luka Mezgec 95.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ