Spektakel v Franciji: Fuglsang do končne zmage

Spektakel v Franciji: Fuglsang do končne zmage
11.06.2017 AVTOR: D. Z.
Criterium du Dauphine. Jakob Fuglsang dobil zadnjo etapo in dirko. Richie Porte zaostal za vsega deset sekund. Napadali Froome, Valverde, Contador, Aru ...

Zadnja etapa na dirki Criterium du Dauphine je bila s 115 kilometri sicer kratka, a nadvse zahtevna. Albertville je gostil start osme etape, cilj pa je bil na vrhu vzpona do Plateau de Solaison.

Kolesarji so morali premagati kar štiri kategorizirane vzpne. Dva prve kategorije, enega druge in potem še zaključnega ekstra kategorije. Ravnine praktično ni bilo. Samo vzponi in spusti. Kratka etapa s številnimi klanci. Spektakel je očitno zagotovljen. In to od samega starta. V rumeni majici je etapo začel Richie Porte, ki je v preteklih dnevih deloval tako prepričljivo, da je le malokdo verjel, da mu lahko majico prav v zadnjem dnevu odvzamejo.

Tokrat je takoj po startu prišlo do napadov. Po 13 kilometrih dirkanja pa so se kolesarji pričeli vzpenjati proti vrhu 1663 metrov visokega prelaza prve kategorije Saisies. Prvi je vzpon prečkal Tony Gallopin. Bolj kot Gallopinova vožnja, pa je bilo navdušujoče dirkanje med favoriti za končno zmago. Alejandro Valverde in Christopher Froome sta z napadi že na prvem vzponu poskrbela, da je Richie Porte ostal skorajda brez vseh pomočnikov.

Sledil je spust do Flumeta in potem vzpon druge kategorije do 1481 metrov visokega prelaza Aravis. Michal Kwiatkowski in David Lopez sta krepko pospešila in Froome je njuno pomoč izkoristil za nov oster napad. Kwiatkowski in Froome sta spust proti Le Grand Bornandu začela skupaj, a skupina z rumeno majico ju je kmalu ujela. 50 kilometrov pred ciljem so ujeli tudi Gallopina in tako se je v ospredju zbrala skupina vsega 22 na letošnji dirki najboljših kolesarjev.

Potem so se povzpeli na vzpon prve kategorije Col de la Colombiere. Vrh je bil na 1616 metrih nadmorske višine. Kmalu sta napadla Valverde in Fabio Aru in takoj so sledili novi napadi. Hitro sta si privozila več kot minuto prednosti pred skupino s Portom, ki je prvič pokazal znake utrujenosti. To so poskušali izkoristiti še drugi. Martin, Fuglsang in Bardet so se podali v lov za vodilnima. Trojici se je pod vrhom pridružila še skupinica s Contadorjem.

Zaostala sta Porte in Froome. Potem pa je Froome kilometer pred gorskim ciljem ostro napadel. Porte je popustil, Froome pa je na spustu ujel skupinico s Contadorjem, medtem ko sta v ospredju še vedno vztrajala Aru in Valverde. Po spustu je sledil krajši ravninski odsek, potem pa še zaključni, 11,3 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 9,2 %. Ob vznožju sta imela Aru in Valverde vsega deset sekund prednosti pred Froomom, Contadorjem in še nekaterimi.

Minuto in pol za njima je bil Porte, ob njem pa samo mlada Tiesj Benoot in Sam Oomen. Zdelo se je, da bo Froome prišel celo do zmage na tej dirki, saj je pričel narekovati oster ritem. Ubežnika sta bila ujeta. A njegov ritem ni bil dovolj hiter. Sedem kilometrov pod vrhom 1508 metrov visokega vzpona je napadel Jakob Fuglsang. Za kratek čas mu je lahko sledil le Dan Martin. Froome je nadaljeval v svojem ritmu, medtem ko se mu je iz ozadja že približeval tudi Porte.

Ta je očitno ujel pravi ritem. Povsem sta popustila Valverde in Contador. V ospredju je v svojem ritmu vztrajal Fuglsang, medtem ko je bil Froomov tempo prepočasen za Bardeta in Meintjesa, ki sta napadla tri kilometre pred ciljem. Porte se je vsem sicer približeval, mnoge celo prehitel in je tako ohranjal upanje na končno zmago, a tudi Fuglsang ni popuščal. Danec, tudi že zmagovalec dirke po Sloveniji, se je lahko veselil zmage.

Martin je za njim zaostal za 12 sekund, Meintjes pa na tretjem mestu za 27. Sledili so Buchmann, Aru, Bardet, Porte, Froome, Valls, Valverde (izgubil več kot tri minute), Contador (izgubil več kot štiri minute) … Grega Bole je bil 29., Jani Brajkvoič pa 35. Ob prihodu na cilj zmagovalca se je začelo napeto čakanje na zaostanek Porta. Ob prihodu na cilj je zaostal natančno toliko, kolikor je znašala njegova prednost pred Fuglsangom pred etapo.

A deset sekund odbitka za zmago v etapi je Fuglsangu prineslo tudi končno zmago na prestižni preizkušnji. Fuglsang je dirko dobil, Porte se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Na tretje se je zavihtel Daniel Martin, ki je zaostal za 1:32. Sekundo počasnejši je bil Chris Froome na četrtem mestu, pet sekund počasnejši pa Fabio Aru na petem mestu. Sledijo Bardet, najboljši med mladimi Buchmann, Meintjes, Valverde, Valls, Contador, Benoot, Yates … Jani Brajkovič je dirko končal na 24. mestu, Grega Bole pa na 68.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ