Spektakel v Franciji: Talansky slekel Contadorja, Froome pogorel, Koren bežal

Spektakel v Franciji: Talansky slekel Contadorja, Froome pogorel, Koren bežal
15.06.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki Criterium du Dauphine smo videli izjemno zadnjo etapo. Mikel Nieve jo je dobil, Andrew Talansky pa se je veselil končne zmage. Povsem je popustil Christopher Froome.

Zadnja, osma etapa na dirki Criterium du Dauphine je bila dolga vsega 130 kilometrov, a spet smo bili priča pravemu spektaklu. Megeve je gostil start, preizkušnja pa se je končala na Courchevelu. 130 peklenskih kilometrov s štirimi kategoriziranimi vzponi. Prvi je bil druge kategorije, preostali trije pa prve.

Prav v zaključku sta se spet zvrstila dva vzpona. Najprej dobrih tisoč metrov visoki Montagny, potem pa že 1267 metrov visoki Courchevel. Ta je bil dolg šest kilometrov, povprečni naklon pa je znašal 6,2 odstotka. Kmalu po startu se je v pobeg podala večja skupina kolesarjev. Med temi je bil spet tudi Kristjan Koren, pridružili pa so se mu še:

David Lopez, Mikel Nieve, Richie Porte, Tanel Kangert, Lieuwe Westra, Dani Navarro, Yoann Bagot, Adam Yates, Igor Anton, John Gadret, Romain Bardet, Alexis Gougeard, Jean-Christoph Péraud, Thomas Voeckler, Jurgen Van den Broeck, Tony Gallopin, Pim Ligthart, Tejay van Garderen, Jurij Trofimov, Ryder Hesjedal, Andrew Talansky in Bartosz Huzarski. Skupina je bila res velika, predvsem velike ekipe, kot je Sky pa so imele v ospredju večje število predstavnikov.

Talansky je bil največja grožnja za skupni vrstni red, saj je za vodilnim Albertom Contadorjem zaostajal zgolj za 39 sekund. In ubežniki so si privozili že skoraj tri minute in pol prednosti. Froome je napadel že na vzponu Sisies, vendar mu je Contador lahko sledil. Britanca pa je počakal ubežnik Porte, medtem ko so preostali favoriti z Nibalijem hitro zaostali za minuto. 50 km pred ciljem je imel Talansky v ubežni skupini še vedno dve minuti prednosti pred Contadorjem, ki je ostal brez pomočnikov.

A skupino s Contadorjem so preostali kandidati za najvišja mesta ujeli. Talanskyju je v ospredju pomagal še Hesjedal. Na predzadnjem vzponu je pričelo deževati, taktiziranje Frooma in Contadorja sta izkoristila Nibali in Kelderman, medtem ko se je na vzponu za napad vendarle odločil Contador in Froome je popustil.

20 kilometrov pred ciljem je Contador ostal sam, v lovu za Talanskyjem, ki je imel še dve minuti prednosti. Deset kilometrov kasneje je to razliko Španec zmanjšal na dobro minuto. A vseeno ni bil dovolj močan. Štiri kilometre pred ciljem je ta razlika znašala 56 sekund. V ospredju pa je narekovanje ritma Garminovih kolesarjev izkoristil Mikel Nieve. Kolesar Skya je napadel in si privozil prestižno zmago. BArdet je bil drugi, tretji pa Adam Yates.

Talansky je bil četrti, a Contador je za njim zaostal za več kot minuto. To je bilo dovolj, da se je Talansky veselil prestižne zmage v skupnem seštevku. »Vse življenje posvetiš enemu cilju. Se žrtvuješ, treniraš. Taki trenutki so poplačilo za vse. Samo en tak trenutek in pozabiš na vse ostalo, « je dejal Talansky. Froome je povsem popustil, Contador pa je dirko končal na drugem mestu. Tretji je bil Van den Broeck, še eden izmed udeležencev pobega dneva.

Criterium du Dauphine, 8. etapa
1. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Team Sky 3:20:29
2. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:03
3. Adam Yates (VB) Orica Greenedge 0:05
4. Andrew Talansky (ZDA) Garmin Sharp 0:09
5. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol
6. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:15
7. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 0:32
8. John Gadret (Fra) Movistar Team 0:36
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 0:41
10. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 1:15

Criterium du Dauphine, končni vrstni red
1. Andrew Talansky (ZDA) Garmin Sharp 31:08:08
2. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 0:27
3. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:35
4. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 0:43
5. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 1:20
6. Adam Yates (VB) Orica Greenedge 2:05
7. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 2:12
8. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Team Sky 2:59
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 3:04
10. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 3:17

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ